Изборите в Северна Македония

При  почти 100 процента обработени изборни протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония и симулацията на разпределението на депутатските мандати в новия парламент на Република Северна Македония, която комисията публикува, ВМРО – Демократическа партия за македонско национално единство (ДПМНЕ) ще разполага с 58 депутати в новия парламент на страната.

Със своите 19 депутати коалицията „Европейски фронт”, водена от партията на  етническите албанци Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), се явява втора политическа сила,  с един мандат по-малко – 18, е коалицията начело с Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), другата коалиция от албанските партии „Заслужава си” ще имат 13 депутати. Партия „Левица”, която в предишния парламент имаше двама, сега ще разполага с 6 депутати, колкото и движението ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори и влиза в новия парламент на Северна Македония.

С над 308 000 гласа повече от досегашния президент на страната Стево Пендаровски, Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена – президент на Северна Македония, показват резултатите на Държавната избирателна комисия, които няма как да претърпят голяма промяна. За  Стево Пендаровски са гласували 29,25 на сто от гласопосавателите, а за Гордана Силяновска 65,14 процента.

 

Гордана Силяновска-Давкова е северномакедонска юристка и политик. Тя е и новоизбраният президент на Северна Македония, очаква се да встъпи в длъжност на 12 май 2024 г.

Родена е на 11 май 1953 година в град Охрид, тогава във Федеративна народна република Югославия, днес в Северна Македония. През 1973 година завършва средното си образование в Скопие, през 1978 година – Юридическия факултет на Скопския университет. Защитава докторска степен по право в университета на Любляна през 1993 година.

От 1995 година е асистентка в Скопския университет. От 2000 година е доцентка, а от 2004 година – професорка по конституционно право и политически системи. Членка е на Венецианската комисия от 2008 до 2016 година.

От 1990 до 1992 година е в конституционната комисия при Събранието на Северна Македония. От 1992 до 1994 е министър без ресор в първото правителство на Бранко Цървенковски.

През 2017 – 2018 година като общественичка се обявява срещу закона за разширяване употребата на албанския език, срещу Договора за приятелство с България и Преспанското споразумение. На 16 февруари 2019 година е избрана от ВМРО – Демократическа партия за македонско национално единство за неин кандидат за президент на Северна Македония.