Изложба на Йонкови в Бургас

Керамикът Христо Йонков и двете му дъщери – художничките Мария Йонкова и Димитра Йонкова, откриха първата си съвместна изложба в Бургас в Дружеството на бургаските художници. Тя е под надслов „По следите на мечтата”. Експозицията съчетава керамика, живопис и фотография.

Това е втора съвместна изложба на артистичното семейство. Първата такава те правят преди четири години в Габрово – родния град на Христо Йонков.

„Решихме, че нещото, което ни обединява, е всъщност керамиката, тъй като всички сме минали през нея. Баща ми твърдо продължава да се занимава само и единствено с това. Аз се отклоних към живописта, докато моята сестра – към фотографията. Решихме да покажем различни страни, които да са едновременно свързани с нещата, които ни обединяват, но и с това, което ни прави различни като автори и като подход. Опитваме се всеки да носи собствения почерк, макар че сме едно артистично семейство“, обясни Димитра Йонкова. Тя заяви още, че за баща й изложбата в морския град е сбъдната мечта, защото преди точно 60 години, когато е бил 16-годишен, е видял за първи път морето именно в Бургас и оттогава му е останала мечта да посети града с изкуството си.