Пореден скандал със служебното правителство на Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев спешно разпореди незабавната отмяна на правителственото решение за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“ в София и заяви, че ще бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане.

Решението на служебното правителство за одобряване на проект за строеж на болница „Мама и аз“, взето на 30 април 2024 г., предизвика поредица от остри реакции на институции, политически партии и неправителствени организации. Президентът Румен Радев призова правителството да преосмисли взетото решение, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт.

В резултат на това служебният премиер разпореди да бъде отменено решението на правителството. В съобщение, разпространено по-рано през деня от правителствената пресслужба, се посочва, че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес, 2 май 2024 г., от служебния министър на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Румен Радев Галя Кондева да бъде освободена от поста.

По-късно в позиция по случая от основния инвеститор в проекта „Търговска лига“ бе посочено, че фирмата се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.