Голям успех на български ученици

Български ученици спечелиха осем медала на 41-вата Балканска олимпиада по математика, която приключи вчера, 1 май 2024 г., във Варна. На награждаването на победителите присъстваха служебният министърът на образованието Галин Цоков, кметът на крайморския град Благомир Коцев, представители на Съюза на математиците в България, началникът на Регионалното управление на образованието във Варна д-р Ирена Радева.

Служебният министър изрази своето задоволство от представянето на българите на Балканската олимпиада и коментира, че за съжаление ножицата на нашата образователна система е твърде отворена. Наред с тези даровити деца, които усилено работят целогодишно, има и такива, които не са мотивирани, посочи Цоков и припомни, че на външното оценяване след седми клас има ученици, които не се явяват на изпита по математика или получават служебни нули.

Според служебния министър на образованието сега, с изграждането на STEM-центровете в училищата, започва процес, който ще засили интереса на децата към природните науки. По думите му това изисква различен начин на преподаване, с повече интерактивна работа и интегрално обучение. Цоков уточни, че до момента над 300 училища започват да изграждат STEM-центрове, а около 1900 очакват втора оценка на концепциите си и ще започнат да сключват договори с Изпълнителната агенция за образование.

Ще опитаме да направим и задачите по математика за външното оценяване за X клас да са по-практически ориентирани, каза още Цоков. По думите му, ако учениците постигнат добри резултати, догодина такива задачи ще бъдат дадени и при оценяването на учениците в четвърти и седми клас.

Александър Велинов, секретар на организационния комитет на Балканската олимпиада, допълни, че през тази година участниците са рекорден брой – 137. В надпреварата са се включили 23 отбора от 22 държави. България, като страна-домакин, е участвала с два отбора. Българските ученици са спечелили общо два златни, два сребърни и четири бронзови медала. Златните са за Марин Христов от Софийската математическа гимназия и Деян Хаджи-Малич от Варненската математическа гимназия.