Поредната бюрократична недомислица

Медицинските лица на плажа да се придвижват с джетове, вместо с линейки. На всеки плаж да има медицински екип с поне един лекар. Това са част от промените в новата Наредба за водно спасяване. Досега част от концесионерите на плажовете обезпечаваха медицинската помощ за тях, като сключват договор с линейка, която да обслужва няколко плажа.

Промените в наредбата на практика са в сила от 5 април. Експертите искат тя да бъде отложена поне с 1 година. „Така направените в последния момент промени ще окажат влияние върху живота и здравето на посетителите”, смята Иван Георгиев, експерт по водно спасяване.

„Да, желателно е медицинският екип максимално бързо да стига до мястото на инцидента, но начините, по които е записано, са тревожни. Този медицински служител ще стигне с чантата за медицинска помощ с джет или по суша, но този човек трябва да носи със себе си и апаратура. Излиза, че трябва да придвижим скъпоструваща медицинска апаратура със спасителния джет. Това е опасно и за техниката, и за персонала”, смята Георгиев. По думите му в нормативните документи няма изискване за медицински пункт или реанимационен. „Тази техника ще седи върха АТВ-то или джета, а не в реанимационен пункт ли“, пита Георгиев.

Освен това той е притеснен и от това, че на всяка ивица трябва да има лекар. „Няма такава възможност. Тези хора са работещи на постоянни договори към медицинските заведения. На всеки пет поста сега се иска да има медицинско лице”, обясни в недоумение Георгиев.