Според Der Spiegel в България е открито предполагемо скривалище с оръжия за „Хамас”

На територията на България е открито скривалище с оръжия, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу религиозни сгради на евреите във ФРГ, съобщава германското издание Der Spiegel. От редакцията припомнят, че преди Коледа полицията в Берлин и Ротердам арестува четирима мъже, които бяха заподозрени в подготовка на нападения срещу евреи.

„В южната част на България, в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на „Хамас“ срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин”, съобщи изданието, позовавайки се на източници от Федералната служба на криминалната полиция. Някои от оръжията са частично неизползваеми поради ръжда.

В хода на разследването срещу четирима заподозрени членове на ХАМАС следователите от Федералната служба на криминалната полиция (BKA) е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжия в мобилния телефон на един от мъжете, арестувани в средата на декември. Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е „заровено в торба под дърво“.

От МВР потвърдиха, че има такъв случай, но е малко вероятно оръжията да са били предназначени за „Хамас”. Разследващите заявиха, че днес, 4 април 2024 г., ще дадат повече информация.

Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията за подобни тайници в Полша не е потвърдена.