Строителката на павилиона ни за „Експо 2020“ с 21 имота в Дубай за 14 милиона долара

Строителката на павилиона ни за „Експо 2020“ с 21 имота в Дубай за 14 милиона долара

 

Българката Ралица Димчева Иванова е най-едрият български собственик на недвижими имоти в Дубай. Тя има 21 имота на обща стойност над 14 милиона долара, става ясно от  данни на международното журналистическо разследване „Разкритията от Дубай“. Родената през 1969 г. бизнесдама е бивша съпруга на ген. Явор Матеев, командир на съвместното Командване на специалните операции в БА. Тя и синът ѝ Ален Яворов Матеев са представители в България на израелска фирма за киберсигурност, която продава шпионския софтуер „Пегас“. Също така тяхната фирма Indesign Global Limited е строила злощастния ни павилион в Дубай срещу 905 000 лв. държавни пари. Заради скандалите там започна проверка от прокуратурата, а днес стана известно, че договорите ще се проверяват и от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Както разкри BIRD.BG, обединението „Експо 2020“, което спечели обществената поръчка за представянето ни на световното изложение, е трябвало да наеме местна фирма в Дубай, за да довърши и обзаведе павилиона на България. Получават се три оферти, като е одобрена тази на фирмата Indesign Global Limitedза 1,8 милиона дирхама /около 905 000 лв./.

Изпълнението на задачата е плачевно, както се убеди българската публика от многобройните медийни репортажи и снимки в социалните мрежи. Отвън българският павилион беше тъжно банален, за разлика от раздвижената архитектура на съседите. Интериорът пък е определян като „лоби на изоставен соцхотел“, но според изпълнителя той „създава усещането за мащабна, витална и модерна архитектура“.

Зад обединението „Експо 2020“ пък седят свързвания с депутата Делян Пеевски бизнесмен Йоанис Гиофкос и Любомир Ганчев, който е приближен на бившия министър на икономиката Емил Караниколов. Караниколов беше уволнен след паметно пътуване до Дубай в разгара на ковид-кризата за доставка на фурми, както и предполагаеми негови връзки със същия олигарх.

В хода на изложението в българския павилион се изявяваше съпругата на наркобарона Таки като рекламно лице, а най-забележимата мебелировка в българския павилион се оказа хладилникът с млечната продукция на фирмата „Лакрима“, която също се свързва с Пеевски.

BIRD.BG разкри също, че с парите за павилиона Гиофкос се е обзавел с Мерцедес AMG 63, който често може да бъде видян на жълтите павета до офиса на „Експо 2020“ на ул. „Шести септември“. Познава се по многото двойки в номера. Източници на БРРД от ОАЕ твърдят, че произходът на средствата за скъпото возило е свързан с комисионна, върната от Indesign Global Limited към Гиофкос.

Вили на „Палмата“ и седем апартамента в най-високия небостъргач Бурдж Халифа

Ралица Иванова притежава общо 21 имота в Дубай – четири вили, апартаменти и търговски площи. Класацията по скъпотия оглавяват две големи вили: 642.24 кв. м. на „Палмата“ – изкуствения остров Palm Jumeirah, която е оценена на 1 915 315 $. Втората вила е в района на Jumeirah Golf с РЗП 636.83 кв.м. и цена 1 899 181.10 $.

Следва апартамент в небостъргача Burj Halifa с площ 418.65 кв.м. за 1 248 515.50 $. В същата сграда има още пет по-малки апартамента собственост на Иванова. Според паспортните данни цялото това имане на обща стойност над 14 милиона долара е придобито след 2015 г. Иванова има и право на постоянно пребиваване в ОАЕ.

В България Ралица Иванова е регистрирана като консултант по управление и стопанска дейност, но няма фирми с нейно участие и собственост. Синът ѝ Ален Матеев има участие в няколко скромни фирми. Двамата обаче са известни в IT-средите като представители на фирмата за киберсигурност, която продава скандалния шпионски софтуер „Пегас“.

Потърсен за коментар Явор Матеев каза, че от 20 години не живее с бившата си съпруга и няма идея с какво се занимава тя. Опитите да се свържем със самата Ралица Иванова и нейния син не стигнаха до обратна връзка.

Международното разследване #DubaiUncovered /“Разкритията от Дубай“/ разкрива над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица, които притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай. До момента са публикувани данните за имоти на майката на депутата Делян Пеевски, на строителният бос Велико Желев и на сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Разследването „Разкритията от Дубай“ се опира на данни за над 800 000 записа от имотния регистър на Дубай, които датират от 2020 г. и са получени от C4ADS /Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната, базиран във Вашингтон/. Те бяха споделени с норвежкия финансов център E24, който координира разследването на недвижимите имоти заедно с 20 разследващи медии, сред които Le Monde, Süddeutsche Zeitung, датската телевизия TV2 и OCCRP. Като част от мрежата на OCCRP BIRD е българският партньор в проекта.