България отбеляза Деня на храбростта и празник на Българската армия

Денят в сегашния му вид се отбелязва се от 1999 г. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската армия, утвърден за Ден на храбростта, с Указ 5 от 9 януари 1880 г. на княз Александър I. Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет на 6 май 1998 г. от 38-ото Народно събрание, 6 май се отбелязва като Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.

Тази година 6 май премина без военен парад в центъра на София заради съвпадението на празника на армията с Великден. Въпреки това над столицата прелетяха три изтребителя МиГ-29 по време церемонията пред паметника на Незнайния воин, за да бъде показано, че българската авиация продължава да носи със собствени национални сили охраната на въздушното пространство на страната ни, обясни служебният министър Атанас Запрянов дни.

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя на пл. „Свети Александър Невски”. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните гвардейски части.