България стои много добре, с изключение на инфлацията

Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 година България да бъде в еврозоната и това е реалистично. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София. Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който може да се подобри конкурентоспособността на българската икономика, да намалят разходите по транзакции в търговията и във финансовата сфера, да се увеличи привлекателността на България за прилив на инвестиции в страната, допълни тя.

Ние препоръчваме българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната, а защото, всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света, каза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Кристалина Георгиева коментира, че на фона на света България изглежда добре. Страната съумя да задържи растежа в позитивна територия миналата година. За тази година прогнозите са около 2,7 процента, посочи тя и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март 2024 г. при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас.

България стои много добре, с изключение на инфлацията, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока – пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително за България, остава значителен фактор, тъй като много силно повлия на цените на енергоносителите.