Великденски концерт в Бургас

На 2 май 2024 г., четвъртък, в 19 часа в залата на операта ще започне традиционният Великденски концерт, посветен на най-светлия християнски празник. Зад диригентския пулт застава отново именитият маестро Йордан Дафов, който е носител на наградата „Златен век” на Министерството на културата.

Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност. Маестро Йордан Дафов отбеляза своя 84-ти рожден ден през февруари тази година и продължава да е все така енергичен и всеотдаен на сцената.

Йордан Дафов дирижира и Коледния концерт в края на 2023 г. при пълна зала с интернационална публика. Очаква се предстоящият концерт да привлече широк кръг от почитатели на класическата музика.

Под палката на изключителния майстор зад диригентския пулт, умеещ да владее партитурата – и в мащаб, и в детайли, се очаква, както винаги на събития от подобен ранг, да бъде сътворен идеен олтар на смирението в дните на размисъл преди Възкресение Христово и да бъде създадено фино пространство за художествен екстаз, интелектуално съпреживяване и размисъл – за осъзнаването, преподреждането на ценности, търсенето на смисъл в истински стойностните неща, себевъзраждането и възкресяването на духа, иманентно заложен в Божия промисъл.

„Нюрнбергските майстори певци“ е единствената от зрелите опери на Рихард Вагнер, написана върху историко-битов сюжет. Колоритните картини на живота в средновековния град заемат важно място в произведението. В симфоничното встъпление, което ще бъде изпълнено на Великденския концерт на 2 май, са съпоставени две групи музикални теми – тържествени мелодии с величествено звучене, свързани с образа на народния живот, и светлите лирични мотиви, които обрисуват вълненията на главните герои в операта. Самата първа тема  е темата на майстерзингерите, гилдията на певците от XVI век, и нейния филиал в Нюрнберг. След тази тема, една след друга  следват главните теми на операта: темата на страстта, песента на наградата, темата на любовното признание, изкуството на братството, ироничната насмешка и други, получили характеристиките на лайтмотиви при изграждането на операта. Вагнер прави собствена преработка на увертюрата, която е предназначена за концертно изпълнение, като тя  се превръща в завършено произведение.

Второто произведение в програмата на Великденския концерт е рядко изпълняваната Меса в до мажор, опус 86 за солисти, хор и оркестър от Лудвиг ван Бетовен. Месата, сътворена през 1807 г., е един от първите опити на композитора в жанра на литургичната музика и може би затова е характерна със своя емоционален заряд, типичен за Бетовеновия стил, и директност на изказа. Мащабното произведение от кантатно-ораториалния жанр ще бъде изпълнено за първи път на бургаска сцена.

Солисти на Месата в до мажор ще бъдат: Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов – тенор, и Костадин Мечков – бас.

Концертмайстор ще бъде Ваня Златева, която е носител на най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие”. Във Великденския концерт участва и хорът към Държавна опера – Бургас, с диригент Александър Чепанов.

В предпразничите дни на Великден Държавна опера – Бургас, отправя светли благопожелания за спокойни и хармонични бъдни дни, миротворство, благи и човеколюбиви помисли, пресътворени в добри земни дела и балансирани отношения, базирани на непреходните християнски ценности.