„Виртуален газопровод” доставя газ до всяка точка на страната

Виртуални газопроводи снабдяват труднодостъпни, високопланински и изолирани региони с природен газ. Технологията се разработва и внедрява от българска компания „Си Ен Джи Марица”, която от няколко години развива тази дейност в национален и международен мащаб.

Терминологията „виртуален газопровод” всъщност означава, че това са газоснабдителни съоръжения, които не са свързани с основната газова инфраструктура и тръбопроводите в мрежата на страната. Алтернативата за доставка на компресиран природен газ до всеки обект на територията на страната, е възможна независимо от местоположението, потреблението и отдалечеността на националната газопреносна и регионалните газоразпределителни мрежи. С тази разработка могат да бъдат газоснабдени високопланински населени места и обекти, което е невъзможно за конвенционалния начин на газоснабдяване.

Това се осъществява благодарение на многоелементни газови контейнери, които служат за източник на енергийната суровина. Контейнерите могат да бъдат извозвани дори до най-труднодостъпни места със специални автовози. Там те се включват към локално изградена газопреносна мрежа, която осигурява снабдяването с газ на всякакви обекти.

Мега-контейнерите се подменят периодично, след като бъдат изчерпани. За необходимата устойчивост на реализацията на уникалната технология е построена фабрика за многоелементни газови контейнери в България. Производствената база е изградена в с. Граф Игнатиево и  осигурява необходимите съоръжения за безпроблемното функциониране на газопреносните мрежи и формира условия за мултиплициране на проекта, както в страната, така на външни пазари.

В България проектът е реализиран в пълнота в община Карлово и е разширен, с включването на нови 9 общини – Чепеларе, Смолян, Павел баня, Пирдоп, Златица, Панагюрище, Стрелча, Копривщица и Хисаря. Формирана е различна скорост за приложение на технологията при газификацията в отделните територии, като до момента от алтернативния енергоносител са се възползвали общините Карлово, Чепеларе, Пирдоп, Златица, Стрелча и др., а също така и обекти от к.к. „Пампорово”.

Особено успешно българската иновация е внедрена на територията на община Струмица в Република Македония, където доскоро кмет беше сегашният премиер на западната ни съседка Зоран Заев.

Иновативността на технологията и нейното приложение е проявен от всички държави на Балканите, от Русия, Грузия, Азербайджан и страни от Европейския съюз.

„Си Ен Джи Марица” е част от състава на енергийния клъстер Българска газова мрежа. За развитието на технологията компанията беше отличена със „Златен медал” на Международния технически панаир в Пловдив тази година.

За успеха председателят на Българска газова Асоциация и президент на Енергиен клъстер – Българска газова мрежа Пламен Павлов получи поздравления и от посланика на Аржентина Н.Пр. Алберто А. М. Труеба. Това се дължи на факта, че българската иновация е всъщност взаимствана от високоиновативното решение на генералния  дистрибутор на GNC Galileo Technologies (Аржентина) за Балканския регион. Аржентинското „ноу-хау” е ефективно адаптирано, внедрено и мултиплицирано в България от „Си Ен Джи Марица” ООД.