Водорасли гният на плажа в Сарафово

Струпани са в свободната зона на плажа в Сарафово, разкри Анислав Спасов, а стопанинът на плажа обясни, че бил принуден да ги връща обратно в морето

Плажът в Сарафово заприлича на бунище за водорасли. Грамадни купчини са струпани в свободната зона. Когато гният, миришат ужасно, каза Анислав Спасов пред камерата на Нова телевизия. Той е снимал камарите с мъртвата морска трева преди да бъдат изхвърлени обратно в морето.
Стопанинът на плажа Иван Жеков пък обясни, че се налагало водораслите да се връщат обратно в морето, тъй като законът забранявал изнасянето им от морската ивица.
„Идвам тук почти всяка сутрин. Водораслите винаги са около брега. Купчините започват да загниват и да миришат. Тази сутрин виждам, че са ги изчистили”, заяви Спасов.
Според него това се случва всяка година и от брега към морето има около 10 метра, в които се върви по водорасли.
„Водораслите, както от платената, така и от свободната зона, се избутват на края на плажа и оттам – обратно в морето. Това не е битов отпадък“, каза пък Иван Жеков.
„През последните две седмици действително имаше големи количества водорасли. Почистваме ги почти всеки ден. Проблемът е от години”, каза още той.