Гавра с Бойко Борисов, Черепа го забърка в скандал с „Левски“

Играта на Васил Божков с Бойко Борисов заприлича на шах. Премиерът е в шах. Не може да откаже спасението на Левски. Не е нужно да приема акциите, защото те са вече негови, обясни адвокат Емил Василев

Бойко Борисов стана притежател на Футболен клуб „Левски“ без да е искал това. Изненадващо мажоритарният собственик Васил Божков джироса акциите на премиера, а журналистът Сашо Диков от Евроком се прояви в ролята на куриер, натирен тактично от шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Тя се опита да го отпрати с мотива, че това, което се случва било гавра с отбора и феновете, а истината е, че Божков изпълнява волята на Борисов и на спортния министър Красен Кралев, които настояваха собствеността да бъде прехвърлена, за да спасен клуба. Като горещ картоф акциите на Черепа в „Левски“ се подхвърлят, защото премиерът иска да е спасител на „Левски“ само на думи.
„Божков ми писа в 9:40 часа: „Сашо, щом ББ не иска да ги оставим на Левски и той да се оправя после. Нали е най-големия фен“. Ще връча акциите на Павел Колев, на когото се обадих по телефона. Той каза, че ще ги приеме“, каза пред медиите Сашо Диков.
„Това обаче по никакъв начин не променя волята на мажоритарния собственик, който писмено е казал, че новият притежател е Бойко Методиев Борисов. Обясниха ми, че няма проблем Бойко Борисов да приеме акциите и да ги прехвърли на който пожелае“, добави журналистът – куриер.
„Божков изпълнява волята на премиера и на Кралев, които настояваха да се смени собствеността. Това е първата крачка и фактът е подкрепен с писмени доказателства. Няма проблем Борисов като държавен служител да получи тези акции. Единственото условие е да ги декларира“, подчерта Диков.
„Павел Колев ще приеме акциите. Това не значи, че те стават собственост на който и да е друг“, добави той.
„С джирото на акциите Божков даде възможност на Борисов да бъде отново Спасител- този път на „Левски“. Борисов обаче не ще“, коментира съдия Румяна Ченалова.
„Лекционен курс на тема „Що е то джиро, акционерни права и прехвърлянето им“ е започнал по спешност в Министерския съвет“, сподели тя във Фейсбук.
Като знаем на какво Борисов е способен, скоро да очакваме неговият „Левски“ отново да заиграе в Шампионската лига – поне на думи, де, пошегува се бившият депутат Емил Василев и настоящ адвокат.
„Честито! Сега всички възможни конституционалисти ще бъдат изкарани по сутрешните блокове да обясняват на неюристи как премиерът не можел да бъде собственик на акции на търговско дружество. Нито в Конституцията обаче, нито в Изборния кодекс /по аналогия с избора на народните представители/, нито в Търговския закон има текст, който изрично да го забранява“, поясни той в социалната мрежа.
„Джиросването на акции е ЕДНОСТРАННА СДЕЛКА, за която съгласието на Борисов дори не се изисква. Достатъчно е да има джиро в негова полза и прехвърлянето да е отразено в Книгата на акционерите на „Левски“. Не е необходимо акциите физически да са приети от премиера. Тъй че да пожелаем успехи на новия собственик на футболния клуб „Левски“, добавя адвокат Василев.
Играта на Васил Божков с премиера заприлича на шах. С брилянтен ход бизнесменът постави Бойко Борисов в шах. Сега вождът на ГЕРБавите не може да откаже джиросаните акции и ще трябва да играе ролята на спасител, дори и това да му носи негативи.