Гришо сгази Гофен с 6-0 6-2 и вече е на полуфиналите

Българинът не остави абсолютно никакъв шанс на световния №8

Григор Димитров продължава чудесното си представяне на заключителния турнир „Nitto ATP Finals“ в Лондон! Във втория си двубой от груповата фаза българинът не остави абсолютно никакъв шанс на световния №8 Давид Гофен, надигравайки го с категоричното 6-0 6-2 за час и 13 минути игра на Централния корт в „O2 Arena“.

С двете си победи до момента Григор си гарантира чек на стойност $525,000 от наградния фонд и ценни 400 точки за световната ранглиста, с които увеличава сериозно шансовете си да приключи сезона под №4 в класацията на АТР, съобщава сайтът на българската тенис звезда – grigordimitrov-bg.com.

Благодарение на днешната победа Григор Димитров не само успя да запази първата си позиция в групата „Пийт Сампрас“, но и подпечата своето място на полуфиналите. Без значение от развоя на оставащите три срещи в тази група, българинът със сигурност ще остане начело на класирането и в спор за място на финала ще срещне победителя от предстоящия мач между Александър Зверев и Джак Сок.

Димитров започна днешния двубой на изключително високо ниво и пое контрола върху случващото се на корта още от първата точка. Григор задържа с лекота откриващото си подаване, след което набързо поведе с 0-40 при ретур и макар да пропусна първата си възможност, при втората последва печеливша атака към мрежата и пробивът стана факт.

Българинът моментално затвърди, след което продължи да поставя под напрежение белгиеца. Последва маратонски гейм, в който Гофен съумя да неутрализира три брейкпойнта, но въпреки това Димитров намери начин да реализира още един пробив. Преднината на Григор набъбна до 5-0, но българинът далеч не спря дотук и с чудесен уинър от форхенд по правата подпечата третия си пробив, приключвайки сета с 6-0.

Пълната доминация от страна на Димитров продължи и във втората част, където той отново спечели с лекота откриващото си подаване, а след това дойде ред и на поредния му пробив. В следващия гейм последва лек спад в играта на Григор, който допусна няколко неточности и позволи на Гофен да достигне до шанс за рибрейк, но моментално се справи с опасността и в крайна сметка увеличи серията си до девет поредни гейма.

След близо 50 минути игра белгиецът все пак успя да спечели подаването си и да спре серията на Григор. Последва нов оспорван гейм при сервис на Димитров, в който се стигна до общо 14 разигравания, но Гофен така и не се добра до нов брейкпойнт и все пак българинът поведе с 4-1.

И двамата тенисисти не срещнаха особени затруднения в следващите си подавания, за да се стигне до 5-2, когато белгиецът трябваше да сервира за оставането си в мача. Именно тук Димитров отново притисна световния №8 и макар да пропусна два мачпойнта, третият бе реализиран с чудесен уинър от форхенд по правата.

Макар да си осигури място на полуфиналите, в петък за Григор Димитров предстои още един двубой от груповата фаза. В него съперник на българина ще бъде Пабло Кареньо Буста, който получи шанс да се включи в турнира след отказването на Рафаел Надал. Двамата са си разменили по две победи на ниво АТР, като за последно играта на тазгодишния Ролан Гарос, където испанецът надделя със 7-5 6-3 6-4.