Два интересни документални филма тази събота в Бургас

„Отвъд завесата” и „Поетът” са включени в програмата на Културен дом НХК за тази събота, 27 април 2024 г.,, от 17 и 18:30 часа.

След големия интерес към документалния филм „Отвъд завесата” на прожекциите му на „София филм фест на брега” и във филмотечното кино „Одеон”, бургаската публика отново ще има удоволствието отново да се наслади на великолепната документална история, вдъхновена от бургаската Мелпомена и за хората, оставащи извън светлините на прожекторите, но без които театралната магия е немислима.

Филмът за дискретната страна на театралния живот показва бургаския театър отвътре – шивачки, гримьор, реквизитор, железар, дърводелец, сценичните работници и останалите служби, това са хората, които театралната публика никога не вижда. Лентата е посветена на реквизитора Димитър Илиев, озвучителя Георги Панайотов и бащата на бургаския театър през последните 26 години Борислав Чакринов, които за съжаление скоро преминаха „отвъд завесата…”.

Идеята на екипа е да осъществи благотворителна прожекция с вход свободен и с кутии за дарения. Със събраните средства ще бъдат покрити разходи по постпродукцията на филма.

Филмът „Поетът” на режисьора Росен Петров е посветен на Христо Фотев, неговата дълбока душевност и неповторимо творчество. Лентата събира хора, които са общували с него. Сред тях са журналистът Георги Райков, поетесата Венда Райкова, художниците Стоян Цанев и Стоян Забунов, поетът и драматург Недялко Йорданов, актьорите Аглика Бояджиева, Димитър Еленов и други.