Доц. Мангъров: Мерките срещу коронавируса са като това да заградим вятъра, всички ще го изкарат

Затрудненото дишане се появява обикновено при тези, които имат проблемите на втория етаж, т.е. ги стяга шапката, коментира вирусологът

Всички тези мерки за ограничаване на движението, за КПП-тата, са хубави, но това, което се прави, е все едно да заградите вятъра. Дори и да успеете, винаги има опасност да ви духне, коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по Нова телевизия доц. Атанас Мангъров, който е член на Медицинския съвет към Министерския съвет.
„Този нов вирус се предава по всички възможни начини – въздушно-капков, контактно-битов, фекално-урален. Никой няма антитела срещу него и рано или късно всички ще го изкарат“, подчерта той.
„В огромната част от случаите – над 90% заболяването протича като грипоподобно. Затрудненото дишане се появява обикновено при неврастенични пациенти, които просто ги стяга шапката. Тези, на които след един час им няма нищо, обикновено проблемите на втория етаж“, пошегува се вирусологът.
„Ако детето ви вдигне температура, лекарят няма да го преглежда, защото сега правят телефонна телефон. Може потенциално да е с коронавирусна инфекция. Изпраща го някъде, където да го изследват, но аз не се сещам къде може да стане това и се получава пълен хаос“, добави той.
За да се знае какво се случва, трябва да се правят бързи тестове, подчерта лекарят.
Според него всички в лечебните заведения, които са симптоми като при на респираторни заболявания, трябва да се изследват. „Тези хора, които се оплакват на личните си лекари, че имат грипоподобни симптоми, също е нужно да се тестват. Ако се установи, че са болни, трябва и контактните лица да се изследват“, заяви доц. Мангъров.
„Ако допуснем, че нашата здравната система няма да издържи 10 000 болни, но ако правим тези мерки и се гърчим, натискаме надолу кривата и ще се окаже, че са наполовина, нашата здравната система няма да издържи и 2000 пациенти“, предупреди специалистът.
Оказва се, че в стремежа си да изгони коронавируса, Бойко Борисов и подчинените му, не правят нищо друго, освен да заграждат вятъра. Страшният вирус е сред нас и е въпрос на време, както казва вирусологът, вятърът да духне. Тогава хиляди българи ще се озоват в болницата и ще счупят здравната система.