Идват и абитуриентските празници

С наближаването на празничния 24 май идва и едно от най-емоционалните събития за българските семейства – изпращането на зрелостниците. Тази година Бургас ще изпрати рекорден за последните 6 – 7 години брой абитуриенти. 2200 младежи и девойки ще празнуват завършването на училищния етап от своето образование. За сравнение през 2023 г. те бяха 1790, а през 2021 г. – 1487.

Това стана ясно на междуинституционална среща в община Бургас с представители на общинската администрация, ОД на МВР – Бургас и Пътна полиция, на която бяха обсъдени предохранителните мерки за осигуряване на безопасността на абитуриентите и спокойното протичане на шествието на 23 май и изпращането на баловете на 24 май.

Двадесет бургаски училища с избрали за своето изпращане на баловете датата 24 май 2024 г.. Изключение правят само СУ „Константин Петканов“, които ще проведат абитуриентски балове на 13 май от 13:30 ч. в двора, и ПГКПИ – 26 май 202 4 г. от 18:00 часа в КЦ „Морско казино“.

И тази година местата и часовете на събиране на родители и ученици за изпращане на абитуриентите са направени с цел да не се допуска голямо струпване на хора на едно място, както и да не се образува засилен пътен трафик към местата за провеждане на баловете.

От полицията предупреждават, че през целия ден по маршрутите и около местата за събиране и изпращане на абитуриентите ще има засилено полицейско присъствие, по маршрутите ще има патрули с камери и цивилни коли с видео регистратори, които ще санкционират всички нарушители на пътя, като ще се проверява за рисково шофиране, употреба на алкохол и наркотици и друг нарушения.