Ако една от основните теми за Великден беше откъде да купим по-евтино агнешко, сега дилемата е за черешите. Причината – високата цена на черешите във големите градове у нас. Оказва се, че има съществена разлика в цената на плода в радиус на 20 километра от населеното място.
Първите ранни череши в Пловдивско например се берат край село Цалапица. Оказва се обаче, че разликата от производителя до пазара във втория по големине град у нас е между 3 и 5 пъти.
Ранните български череши вече са на пазара, но малцина са тези, които могат да си ги позволят. „Има череши, но цената е висока и хората избягват да купуват”, твърди Елена Писова, производител.
На пазара край Цалапица черешите се продават за 8 лева килограма, докато в Пловдив цената е между 15 и 25 лева. Гръцките череши стигат 45 лева.
Докато сравняваме цените в България, видеоклип от социалните мрежи показва цената на черешите в най-известния магазин в Лондон. Там килограм плод се търгува за 165 паунда или 377 лева.