Нови медали за гимнастичките ни

Ансамбълът на България спечели златен медал на три ленти и две топки и бронзов на пет обръча на финалите на отделните уреди на първата Европейска купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан), която се проведе в началото на май 2024 г.. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изиграха изключително композицията си с ленти и топки и станаха шампионки с оценка 33,900 точки. Сребърният медал взе Италия с 33,700, а на трето място са представителките на Азербайджан с 29,950 точки.

На пет обръча българките бяха оценени с 37,750 точки (трудност 21,6, изпълнение 7,750, артистичност 8,400). Така възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които се наредиха четвърти в многобоя, завоюваха бронза на този финал. Шампион стана отборът на Израел с 38,950 точки, а на второ място е Италия с 38,050.

До момента националките имат осем отличия (пет златни, два сребърни, един бронзов) от турнира, след като вчера Стилияна Николова стана шампионка при жените, а отборно при девойките България взе сребро. На финалите на отделните уреди Боряна Калейн има злато на топка и на лента, сребро на обръч, а Николова е първа на бухалки.