Наближава летният Никулден в Бургас

Тази година община Бургас подготвя празнична програма за първия в историята на града масов летен Никулден. Ако инициативата се хареса на жителите и гостите на града, тя ще продължи да се развива. Идеята е в един сезон с по-приятно време, когато Бургас е слънчев и зелен, да се празнува по морски, като от общината ще поканят гости от чужбина и други кътчета на България да се повеселят заедно с бургазлии.

Летен Никулден ще е на православния празник, на който се почита свети Николай Чудотворец. Честването традиционно е в дните около 9 май, когато мощите му са пренесени в италианския град Бари. В народния календар светецът се почита от векове, най-вече сред източните славяни.

Първият масов бургаски летен Никулден ще се проведе на 9 май 2024 г. Кулминацията му ще е вечерен концерт с участието на група „Молец“ и Веселин Маринов. Но през деня ще има много други събития и забавления, както и морски ритуали. Рибен курбан и безплатна дегустация на миди по бургаски – това пък е кулинарният акцент на празника.