“НЕВИННИ ДЕЦА СА МИШЕНА”. УКРАИНСКИ МЛАДЕЖИ МОЛЯТ СОФИЯ ЗА ОРЪЖИЯ

Представляваме и младежите от Бесарабия, увери „Биволъ“ зам.-шефката на „Младежко Народно Движение“ Валентина Курник

Николай Марченко, Биволъ

“Невинни деца са мишена”. Украински младежи молят София за оръжия

За оръжия, бронежилетки, муниции и по-строги санкции срещу Кремъл призовават украински младежи в писмо до правителството на Кирил Петков, адресирано и до сайта „Биволъ“. Прессъобщението е в два варианта – на английски и български езици и е подписано от една от най-старите младежки организации в Украйна – „Молодий Народний Рух“ („Младежко Народно Движение“). Зам.-председателската на организацията Валентина Курник информира “Биволъ”, че писмото е изпратено и до правителството на Република България, но досега няма отговор. Красимир Панковски от Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ подкрепи пред медията ни исканията на младежите – за аналогичната реакция призовава и диаспората на украинците в София. Оръжия наистина няма да попречат, обобщи пред “Биволъ” анализатор на Центъра за противодействие на корупцията Олександър Вороновский. 

„С това писмо бихме искали да привлечем вниманието ви към последните военни действия на Руската федерация срещу нашата родина и искаме да помолим за вашата подкрепа“, гласи писмото на НПО-то.

Те припомнят, че на 24 февруари 2022 г. Руската федерация започна

„пълномащабна война срещу Украйна, независима суверенна държава в Европа“.

„Днес 40 милиона украинци изпитват несправедливост и терор поради нахлуването в нашите земи и опустошението на хиляди семейства и сърца“, гласи посланието.

Председателят на МНР Ярослав Ференчак (Снимка: YouTube)

Според украинските младежи, „руският агресор не само унищожава военни и стратегически обекти“.

„Той обстрелва цивилни, разрушава инфраструктура, училища и детски градини!“.

„Има много жертви, както сред военните, така и сред цивилното население. Има деца, убити от агресора!“, остро реагират от МНР.

„Невинни деца станаха мишена на окупаторите!“

„Въоръжените сили и гражданите отчаяно и смело защитават Украйна докрай“, поясняват от младежката организация.

„Въпреки това имаме нужда и от външна помощ от нашите партньори по света“, гласи посланието.

Те признават, че много държави вече дадоха своята подкрепа. „И ние сме много благодарни за всяка помощ. Но положението все още е критично!“, пише в писмото.

Бронежилетки, масло за БТР-и, батерии…

Младежите молят властите в София и в Брюксел да инициират „въоръжена подкрепа за Украйна: осигурете ни оръжия и оборудване за противовъздушна отбрана“.

„Осигурете лични предпазни средства, списък с приоритети от следното:

защитни каски от кевлар; бронежилетки; разтоварващи жилетки; турникети; хемостатичен Celox; моторно масло за бронетранспортьори; щитове за бронежилетки; радиопредаватели, батерии за тях“, изреждат от МНР.

„Ще бъдем благодарни да предоставите тези артикули за нашата страна“.

Призовават също жителите на ЕС и България за подкрепа за бежанския поток. „Можете също така да организирате прием и помощ за бежанци от Украйна. За нас е толкова важно да спасим малките си деца, техните майки, възрастните им хора“, гласи писмото.

Дни след като президентът Румен Радев е подписал заедно с други източноевропейски лидери на ЕС писмо в подкрепа на кандидат-членството за Киев, което дойде след съответното искане на украинския държавен глава Володимир Зеленский.

„Молим ви да подкрепите процеса на получаване на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС и ускорения процес на присъединяване към ЕС“, пише в позицията.

 

Young People`s Movement Letter BOLG

Призивът съдържа и молба за подкрепа за санкционни действия срещу Кремъл. „Подкрепете и насърчавайте санкциите срещу Руската федерация и лично Владимир Путин, Сергей Лавров пред вашето правителство, институциите на ЕС“, гласи посланието.

„Инициирайте закриването на дипломатическите представителства на Руската федерация във вашата страна в знак на протест срещу войната в Украйна”.

В интерес на истината, протести в София, Варна, Бургас, Пловдив и дори в Благоевград са проведени неведнъж в последната седмица след нахлуването на Владимир Путин в Украйна. Те са подкрепени не само от украинската диаспора и бесарабските българи, но и от местните жители, представители на обществеността и от част от руснаците, които живеят в България.

„Подкрепете Украйна чрез социалните мрежи, сайта, привличайте масово внимание към факта, че има война в средата на Европа!“, заключават младежите в посланието си.

Украинските младежи: Няма други отговорили

Снимка: Валентина Курник (Facebook)

Оказа се, че въпреки специалното прессъобщение и на български, институциите в България и медиите у нас, не са им отговорили.

Медията ни се свърза по мейл с ръководството на украинското НПО.  „Изпратихме и някои писма до правителствени институции (в София – бел. ред.) и журналисти, но не получихме никакви предложения да го публикуват“, информира ни зам.-председателката на МНР Валентина Курник.

Що касае участието в НПО-то на бесарабски българи, според Курник, те работят и в традиционните за сънародниците ни в Украйна региони.

„Нашата организация представлява младежи от повечето украински региони, включително историческия регион Бесарабия (Одеска област)“, съобщи още зам.-шефката на НПО-то.

Украинци в Киев и София: Подкрепяме исканията

„Става дума за младежкото крило на политическата партия „Народний Рух“. Те имат проевропейска, демократична нагласа“.

Това констатира в коментар за „Биволъ“ Олександър Вороновский, анализатор в украинската НПО Център за противодействие на корупцията – Центр Протидії Корупції (ЦПК) по повод МНР.

Според него основателят на ПП „Народний Рух“ Вячеслав Чорновил за патриотичната част на Украйна е „еднозначно знакова фигура“.

„Първите десет години нямаше друга такава личност като мащаб“.

Що касае готовността на украинските младежи да защитават страната си, то липса на такива няма.

„Това е много важно. Хора, готови да си защитават Родината, са достатъчни“, казва Вороновский, който също се е регистрирал във военното окръжие във Виницка Област, до границата с непризнатата република Приднестровие, Република Молдова.

Олександър Вороновский (Снимка: Facebook)

Не толкова добре според него обаче стои ситуацията „с техниката и боеприпасите“:

„Такава няма да е излишна“.

Той смята, че затова е нормално украинските младежи да призовават за доставки на оръжия и муниции.

„Освен това, често става дума за техника и оръжия съветски образец, с каквато нашите военни и ветерани от Донбас имат опит“, казва още анализаторът.

Според Красимир Панковски от СОУБ „Мати Украйна“ напълно е възможно в МНР да има и младежи, които по произход да са бесарабски българи.

„Младежко Народно Движение е една от най-старите младежки организации в Украйна и са прилична и уважавана организация“, коментира Панковски за „Биволъ“.

Политическата партия „Народно Движение на Украйна“ пък според него е сред първите организации, които са участвали преди 30 г. в основаването на днешната независима Украйна, пояснява още Панковски.

По думите му пикът на влиянието на младежката МНР е бил преди 7-8 години. Има и други политически аспекти – според Красимир Панковски мнозина членове на МНР са станали част от политическата формация „Баткившчина“ на бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко.

Красимир Панковски (Снимка: Facebook)

„Не казвам, че те като организация са свързани с Тимошенко, но скелето им, доста от хората им са заминали по едно време за „Баткившчина“, разказа още Панковски за „Биволъ“.

Но той е скептичен дали правителството на Кирил Петков има съответната политическа воля. По време на първия протест на украинската диаспора у нас, който „Биволъ“ отрази, основателката на „Мати Украйна“ Олена Коцева многократно призоваваше за оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

Тогава Коцева припомни, че кабинетът на Кирил Петков се държи „по тодорживковски“, изрекъл скандалното

„Да се снишим, Другари!“.

Коя все пак е организацията?

От МНР информират, че та са неправителствена младежка организация, създадена преди 23 години.

В. Чорновил (Снимка: Голос України)

„Ние сме всеукраинска младежка организация “Младежко Народно Движение”, чиято основна цел е да образова младите хора, да насърчава демокрацията и да развива гражданското общество, да изгражда демократично общество в Украйна“, представят се от НПО-то:

„Ние сме основани през 1999 г. и оттогава повече от 100 000 млади активисти са включени в нашата организация“.

Всъщност НПО-то е известна в Украйна младежка неправителствена организация с голямо влияние в Киев и в Западна Украйна.

Тя е създадена като младежката организация на патриотичната политическа партия „Народний Рух Украини“ (“Народно Движение на Украйна”). Тази политическа сила е основана още през 1989 г., тоест още преди падането на СССР и обявяването на независимостта на Украйна, което се случва на 24 август 1991 г.

Основателят на НРУ е украинският журналист и политически деец Вячеслав ЧорновѝлПрез 1960 г. той завършва журналистика в Киевския национален университет „Тарас Шевченко“.

Заради опозиционните си възгледи между 1967 и 1985 г. с кратки прекъсвания пребивава в затвори, лагери или на заточение в Якутия. През 1989 г. участва в основаването на НРУ, обявяваща се за независимост на Украйна, и през следващите години е сред нейните водачи – през 1991 г. е кандидат за президент.

Как е загинал Чорновил през 1999 г. (Снимка: Obozrevatel)

Вячеслав Чорновил загива на 25 март 1999 г. в автомобилна катастрофа при гр. Бориспол в Киевска област. Това става в началото на кандидатпрезидентската му кампания, като обстоятелствата около инцидента са спорни и има твърдения, че става дума за предумишлено убийство.

Тогава на власт е режимът на президента Леонид Кучма, който не се славеше с много търпеливо отношение към патриотично-настроените опозиционни политически сили.