Недокомплектът в Българската армия става застрашителен

Кадровият колапс в армията се задълбочава. Свободните места са се увеличили още повече до близо 22%. Ръст има при офицерите – от 23 на 26%, a при матросите – oт 24 на 27 на сто. Числеността на доброволния резерв е едва 16%.

„За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение“, пише в доклада за състоянието на въоръжените сили през 2023 година.

На фона на все по-малко желаещи да служат държавата купува ново въоръжение. Догодина очакваме първите изтребители F-16, бойни машини „Страйкър“, патрулни кораби и радари. „Но всичко това няма да доведе до повишаване на бойните способности, ако нямаше мотивирани и знаещи, можещи и военнослужещи, обясни Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната.

В доклада се препоръчват се спешни промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България в мирно време. След 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан, констатира се в доклада. Обсъжда се задължителна военна подготовка.

„Аз съм далеч от мисълта, че трябва да се върнем към наборната армия, където всички младежи бяха задължени да служат. Вариантът за осъществяване на военна подготовка в горните класове на училището или университетите в добър според мен“, смята Божилов. Въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те ще останат неконкурентни на пазара на труда, е друга констатация в доклада.