„НИЕ ЩЕ РАЗТОВАРВАМЕ“. 200 МУТРИ ТЕРОРИЗИРАТ КАПИТАН-АНДРЕЕВО С ФАЛШИВИ ПЪЛНОМОЩНИ

5 от 50-те фирми от империята на Таки, Къро и Ами атакуват границата вече като „представители“ на вносители. Спокойно е на Капитан Андреево, увери „Биволъ“ министърът на земеделието

„Ние ще разтоварваме“. 200 мутри тероризират Капитан-Андреево с фалшиви пълномощни

Николай Марченко е журналист, специализиран в икономически и международни теми Работил е във в.“Сега“, бизнес портала LiveBiz.bg. Бивш кореспондент в София на авторитетния руски в.“Коммерсантъ“. Почерпете Николай и гарантирайте така неговата авторска мотивация, нашата редакционна независимост и Вашето читателско право на честна и обективна журналистика.

Около 200 души от 4 ключови фирми на Керопе Чакърян – Ами, Красимир Каменов – Къро и укриващия се в Дубай наркобос Христофорос Никос Аманатидис – Таки са с пропуски за достъп на ГКПП „Капитан – Андреево“, разкриват източниците на „Биволъ“.  Както е известно, предвождани от официалните адвокати на съответните босове (вижте документите долу), лицата са блокирали достъпа на служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) до разтоварната дейност, което е наложило на 5 август да се намеси жандармерията. 200-те служители на фирмите около „Евролаб 2011“ обаче не са се махнали от граничния пункт, а се подвизават там вече като „представители на 800 вносители“ на селскостопанската продукция. Налице са данни, че пълномощните им са фалшиви, става ясно от писмото на и.д. началничката на пункта на БАБХ на място, с което „Биволъ“ разполага“. Общо свързаните с лицата търговски дружества в различни сектори на икономиката са поне 40 – 50, вижда се от данните в Търговския регистър (вижте долу). В края на май 2022 г. Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Народното събрание е изпратила две писма до изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) Румен Спецов с искане за обстойна проверка на присвоилите границата фирми „Евролаб 2011“ и „Интерпред Еврологистик“. Резултати не последваха и в момента с проверка на казуса се занимава ГДБОП, ДАНС и Прокуратурата на Република България. Служебният министър на земеделието, храните и горите Явор Гечев отказа коментар, понеже МЗХГ не издавало пропуските.   

„Ние ще разтоварваме“, бе посланието на трийсетина яки момчета, които са избутвали служителите на БАБХ на площадката за разтоварване на тежкотоварните камиони на „Капитан – Андреево“. Формалният повод е наличието на решение на Върховния административен съд (ВАС) за връщането на „Евролаб“ на пункта.

Конфликтът започва на 2 август и приключва едва в нощта на 5 срещу 6 август, когато след лично нареждане на премиера Гълъб Донев и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на място се явява жандармерията. На мястото се наложи да се явят лично зам.-вътрешният министър Венцислав Катинов, зам.-гл. секретар на МВР Станимир Станев и зам.-земеделският министър Крум Неделков.

„Когато Граничната полиция е пробита, налага се да викаме жандармерията“,

Васил Димитров с адвокатите и “батките” (Стопкадър: “Биволъ”)

казва източникът на „Биволъ“ в правителството, запознат в детайли със сагата около блокажа на „Капитан-Андреево“.

В резултат на 3-4 дневната блокада, се е образувала опашка от поне 650 хладилни ТИР-а. Граничната полиция многократно отказва да съдейства на БАБХ, понеже ставало дума за „правен спор“.

Същевременно служителите на ГД „Гранична полиция“ и на „Икономическа полиция“ твърдят в свое оправдание, че не са били допускани на територията на БАБХ на „Капитан – Андреево“ в последните години. Било им е също така нареждано отгоре там „да не припарват“.

„Митничарски и полицейски ботуш не беше стъпвал там от 10 години!“,

твърди източникът на „Биволъ“ в служебния кабинет.

Шефката на пункта моли МВР за помощ срещу мутрите  

За деблокиране на границата се наложи намесата на Иван Демерджиев (Снимка: Светломир Стоянов)

На 3 август и.д. началник отдел ГИП „Капитан Андреево“ към БАБХ инж. агроном Дафинка Главанска изпраща официална жалба (вижте долу) до МВР, „гранична полиция“, Регионална дирекция Гранична полиция – Елхово , Гранично полицейско управление – Свиленград и РПУ – Свиленград“.

В писмото пише, че „в последните няколко дни официалния граничен контрол, осъществяван от БАБХ е изключително затруднен от лице отговорно за товара – Евролаб 2011 ЕООД“.

„Дружеството системно нарушава Регламент 1715 / 2019 г., което не позволява на БАБХ да извършва официалния граничен контрол на ГКПП Капитан Андреево. Регламента изисква при представяне на документи за внос в ЕС, лицето отговороно за товара да представя оригинал и заверено копие на договор за представителство пред БАБХ, подписан от Вносителя.

Оказа се, че лицето, отговорно за товара не разполага с такива договори и на практика води чужда работа без пълномощия пред БАБХ“.

В писмото на Главанска също така пише, че по данните до 3 август 2022 г., БАБХ е приела поне „ч7 документа за внос, които не съдържат задължително изискуемите документи съгласно Рег. 1715/2019“.

 

„Лицето отговорно за товара следва да представи доказателства за представителна власт пред официален граничен контрол (БАБХ) каквито не са представени“.

В тази ситуация, БАБХ обаче „не може да извърши документален контрол и по тази причина се налага изчакването до предоставенято на изискуемите документи“.

„Това води до струпване на превозни средсва на терминала на БАБХ и на ГКПП Капитан Андреево и причинява сериозни неудобства както на БАБХ, така и на целия пункт“, гласи сигналът.

Премиерът към „Биволъ“: Ами и Таки вече не отговарят за границата

Шефката на граничния отдел на Агенция по храните споменава и липсата на допуск от страна на адвокатите и „батките“.

„При опит на служителите на БАБХ да обработят превозните средства, които не се представляват от лице отговорно за товара,

служителите на БАБХ не бяха допуснати до местата за разтоварванен, с което беше възпрепятствана работата на официалния граничен контрол“.

Васил Димитров, формалният собственик на “Евролаб 2011″(Снимка: Narod.bg)

Фалшиви пълномощни и 200 служители

С отстраняването на „батките“ и адвокатите на босовете от пункта обаче сагата не е приключила. Според източниците ни, в момента все още около 200 служители на свързаните фирми „Евролаб 2011“ ЕООД (50 души)„Интерпред Еврологистик“ ЕООД (80) „Еврологистик 2014“ (20) ЕООД и „Марвал Лостик“ ЕООД (20) разполагат с валидни пропуски до територията на ГКПП „Капитан-Андреево“.

В настоящия момент от БАБХ и МЗХГ изискват от ГД „Гранична полиция“ към

МВР да ограничат достъпа на фирмите с до 2 лица от всяка на смяна, като останалите пропуски да им се анулират.

Твърденията на служителите на замесените четири фирми е, че представлявали около 700 товарни превозвачи и около 800 вносителя на зеленчуци и плодове в България, вкл. Фирми от Република Турция, Румъния и Франция.

= Пълномощно на Ами за адвокат (Източник: “Биволъ”)

Информацията обаче не се потвърждава от гореспоменатата началничка на пункта на БАБХ, която още на 3 август алармира МВР за фалшифициране на документацията.

„Лицето отговорно за товара представя копия на няколко договора в оригинал и копие, които очевидно няма как да са подписани от лице с представителна власт на Дружество от европейски страни както се твърди и

по същество имаме съмнения, че това са неверни документи,

които се използват за представителство пред официален орган по контрол“.

Същевременно в последните дни от „спокойствието на границата“, шефът на „Евролаб 2011“  Васил Димитров затруднява и достъпа на служителите на БАБХ до помещенията, които агенцията е отдавала на фирмата под наем. Той е прибрал всички ключове от служителите си в София, за да няма възможност за влизане в сградите и помещенията. Настоявал при изискване на ключовете да бъде предупреждаван 48 часа предварително.

ПП безуспешно сезират шефа на НАП Румен Спецов  

Румен Спецов не е бързал с проверките…(Снимка: Светломир Стоянов)

 

В края на май 2022 г. ръководената от депутата от „Продължаваме промяната“ Михал Камбарев Комисия за превенция и противодействия на корупция към Народното събрание изпраща две официални писма до изпълнителния директор на Национална агенция за приходите (НАП) – Румен Спецов с искане за обстойна проверка на присвоилите границата фирми „Евролаб 2011“ и „Интерпред Еврологистик“.

Сред изнесените в сигнала данни са такива, че „собственикът на Евролаб 2011 (Васил Димитров – бел. ред.) е бивш служител на Интерпред Еврологистик“. Данните кореспондират и с коментара на доскорошния зам.-министър на земеделието и храните към „Биволъ“ Иван Христанов, според когото сигнал на представители на дипломатическия корпус (имаме основания да предположим, че там водещата роля е на посланичката на Република Турция и на посланика на Кралство Нидерландия – бел.ред.) показва, че

Димитров е бил шеф на описания в медиите “златен паркинг” за ТИР-ове на Капитан Андреево и е придружавал въпросния Ами на делови срещи.

Също така министърът на земедеlието в кабинета на Кирил Петков – Иван Иванов (БСП) е наложил забрана за всякакви действия.

 
Сигналът до Румен Спецов (Източник: "Биволъ") 

„Новият договор на фирмата е в нарушения на забраната сегашния министър на земеделието Иван Иванов, според ревизия, извършена от БАБХ“, пише в сигнала (вижте долу договора за наема, с който „Биволъ“ също разполага).

„Както е известно, лабораторията е била собственост на „Интерпред ерврологистик“ ЕООД и функционирала до февруари 2022, след което оборудването за милиони, мистериозно е преминало вероятно в патримониума на „евролаб 2011“ ЕООД, без да бъде преместен и един болт от наетите помещения“, пише в сигнала до Румен Спецов.

„За изясняване на фактическата обстановка и предприемане на действия по компетентност,

Ви молим да разпоредите извършване на пълна, обективна и всеобхватна проверка на изнесените в сигнала данни“,

гласи още сигналът до бившия вече шеф на НАП.

„Доколкото в сигнала се излагат твърдения, че „Евролаб 2011“ ООД е направвила подобрения в наетите обекти в размера на два милиона лева, то проверката следва да обхване и тези инвестиции, произходът на средствата и принадлежността на ДМА към съответното юридическо лиже отразени в счетоводните регистри“.

Резултати обаче все още не са предоставени, а Спецов е уволнен от служебния кабинет на Гълъб Донев в началото на август 2022 г.

Ще доведе ли войната с мафията докрай кабинетът на Гълъб Донев? (Снимка: Светломир Стоянов)

Всеки втори лимон е влизал с пестициди

50% от лимоните и 12%-15% от пиперите, които постъпват на Капитан-Андреево от Република Турция в  в настоящите дни, се връщат поради завишеното количество пестициди, става ясно от данните на БАБХ.

„Това е при положение, че са декларирани само 1% – 2%“,

гласят данните на източника ни.

По-рано доскорошният зам.-министър на земеделието, храните и горите Иван Христанов се отчете пред „Биволъ“ със статистика, според която са били проверявани от досегашните фирми „Интерпред Еврологистик“ и „Евролаб“ в пъти под необходимите 20% от влизащите стоки.

Оказа се, че вместо 20% за проверка, някои зеленчуци и плодове са проверявани в незначителната си част: 3,98% от лимоните (положителните проби при 2,83%), 10,7% от пипера (положителните проби при 2,29%), 14,66% от мандарините (положителните проби при 7,23%), и 15,9% от нара (положителните проби при 1,59%).

Според източниците ни, от 50-те дни, откакто държавата се е опитала да си върне контрола върху лабораторните изследвания на пробите, в бюджета са влезли около 12 млн. лв. Твърди се, че в сезон, през есента и зимата, те ще достигнат 10 млн. лв. на месец. Според данните на Христaнов,

Пълномощно на управителя на “Евролаб 2011” за адв. Соколов (Източник: “Биволъ”)

загубите на държавата от всичките тези дейности достигал до 1 млрд. лв.

БАБХ са обявили конкурс за доставка на оборудването за изграждане на лабораторияза фитосанитарен контрол  на „Капитан – Андреево“. Но не се очаква това да стане бързо, поради очакваните процедури по обжалване.

Зам.-министър: Брутално е на Капитан-Андреево. Страх ме е

Планът „Б“ препдолагал, че МВР ще закупи сама оборудването за фитосанитарния контрол, тъй като има право да прави държавни поръчки извън действието на Закона за обществени поръчки (ЗОП).

Иван Христанов увери „Биволъ“, че една от връзките между „Интерпред Еврологистик“ и „Евролаб“ е скъпото специализирано оборудване, което представлява газов и течен хромотографи за 1,5 млн. лв.

„Те не могат да обяснят откъде е това оборудване“.

Таки (снимка: Вестник Утро)

Мрежа от десетки фирми на Таки, Ами и Къро

Най-малкото 40 – 50 са фирмите в най-различни сектори на българската икономика като логистиката, туризма, хазарта и др. са свързани с лицата Таки, Ами и Къро.

Това се вижда от пълномощните на адвокатите Иван Иванов Соколов, Ивайло Пламенов Велинов и Стефан Груйчев, който се е намирал (вижте видеото) на границата заедно със спортно облечените момчета, дошли да си връщат товарно-разтоварната дейност на БАБХ.

В пълномощните на собствениците за адвокатите им (вижте документите) има имената на Таки, Ами, Къро и съпругата на Къро – Светлана Каменова. Това доказва връзката на предприятията на“Капитан Андреево“ и още една империя от фирми в различни сектори, с трите лица.

Таки, Ами и съпругата на Къро с адвокатите им в списъка за пълномощно (източник: “Биволъ”)

Освен скандалноизвестните компании от „Капитан – Андреево“ като „Интерпред Еврологистик“„Евролаб 2011“„Еврологистик 2014“„Марвал логистик“, има и десетки други.

Сред дружествата са „Интерпред БГ“ АД„Империал туризъм“ АД„Прогресив бизнес дивелъпмънт“ ЕООД„Прогресив билдинг 2016“„Слатина – Булгарплод“„Слатина къра“„Абоба 2020“„Паркиране и гаражи мениджмънт“„Фичо – Филип Стоянов“„Май 04 Холдинг“„Каса сервиз“„Дани – 95 – Йорданка Николова“„Маруин Интертейнмънт“„Пи.Иф.Си“„Каза Адора“„Каза ексклузив“„Каза лукс“„Иновейшън Клауд“„Пура Мар“„Флай Кар и Парк“„Сикрет спот“„Вида хоум“„Джи Ел Билд София“„Хексала“„Естейт СВ“„Инвикти инвестмънт“„Астрея – А“„Прайм Трейдс Уърлд“.

Сред свързаните с групата компании са и следните дружества: „Трафик маркет“„ПМ Строй 2016“„Ай би ти ти“„Омега 69“„Ауто мобайл“„Булрат“„Паралакс 1“„Ликтистиа“„Счетоводна къща Баланс 2003“, „Счетоводна къща Баланс 99“ и „Хуманно отношение към животните“.

Мирослав Петров (Източник: BIRD.bg / КОМДОС)

 

Една от ключовите фигури е Мирослав Бориславов Петров, който е разкрит от КОМДОС като агент на Държавна сигурност, е в сред членовете на борда и бивши собственици на „Интерпред – БГ“, компанията – майка на „Интерпред Логистик“ от Капитан – Андреево.

На бившия ресорен зам.-министър Иван Христанов беше назначена охрана от НСО (Снимка: Светломир Стоянов)

Същият Мирослав Петров обаче е бордовете общо на 14 фирмите, сред които са още „Транспорт бетон“ ООД„МБК-Груп“ ЕООД„МБК Инженеринг“ ЕООД„МБК Инвестмънтс“„Лигал Файненшъл Консултинг“ ЕООД, Обслужваща кооперация на собствениците „Косматица“„БКС Лозенец“ АД„КАМ България“ ЕООД„ПМ Строй 2016“ ООД„Централна ветеринарна лаборатория“ ЕООД. Петров е бил и в съвета на директорите на известната с държавните поръчки компания „Хидрострой“ АД.

По този начин, империята от свързаните с Таки, Ами и Къро дружества наброява поне 53 такива.

Връзките на гореспоменатите дружества с Таки, Ами, съпругата на Къро, а също така с представителите на бившата групировка СИК и действащата ПП „Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) на експремиера Бойко Борисов са най-подробно описани от „Капитал“ и BIRD.bg.

Част от свързаните фирми (Източник: Биволъ / Търговски регистър)

Явор Гечев: Всичко е спокойно на Капитан-Андреево

„Биволъ“ се свърза със служебния министър на земеделието Явор Гечев (БСП), който отказа коментар по същество понеже според него  „всичко е спокойно на Капитан Андреево“.

„Вече не не изисква някакви, в крайна сметка, неща…“,

смутолеви единствено министър Гечев.

Той не пожела да даде подробности за ситуацията на границата. Попитахме го дали ведомството му ще иска от „Гранична полиция“ ограничаване на броя външни лица с пропуски на обекта.

Служебният министър Явор Гечев бил спокоен за Капитан Андреево…(Снимка: Агрозона)

„Благодаря ви за тази информация, но министерството на земеделието не издава пропуските. Без коментар…“, отсече Гечев, преди да затвори телефона.

„Биволъ“ се опита да се свърже и със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който обаче не отговори на многократните ни обаждания.

Очаквайте в „Биволъ“ още подробности по казуса „Капитан Андреево“ през иднните седмици 

 

 

***