Нова ангиографска зала в УМБАЛ в Бургас

Съвсем скоро Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас ще се сдобие с нова ангиографска зала, в която ще се извършва инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Болницата направи мащабен ремонт, за да подготви помещенията за разполагане на апаратурата.

Новата зала се намира на четвъртия етаж на терапевтичния корпус в Отделението по кардиология. Досега кардиолозите използваха ангиографска зала на първия етаж. След края на ремонта ще приключи ежедневното местене на пациентите от и до четвъртия етаж, което ще осигури по-добър комфорт както за тях, така и за персонала, обясни д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог и началник на Отделението по кардиология.

С целево финансиране от Министерството на здравеопазването е закупена съвременна високоспециализирана система за придобиване, обработка и съхранение на интервенционални образи, популярна още като „С-рамо”. Системата включва мобилен рентгенов апарат от най-висок клас, подвижна маса за пациента и командна зала с необходимата компютърна конфигурация. С подобна апаратура са оборудвани залите във водещите кардиологични клиники в Европа и света. Тя ще се използва за инвазивна диагностика и за различни интервенции за лечение на съдовете – стентирания, катетризации, поставяне на пейсмейкъри, информират още от болницата.

Досегашната ангиографска зала ще бъде използвана вече само от Клиниката по съдова хирургия. Досега двете отделения съвместяваха графика си, което водеше до сложно планиране, изчакване и стресови ситуации, особени при спешни случаи, добавят от лечебното заведение.