Нулевата ставка върху хляба остава

Депутатите от бюджетната комисия приеха удължаване на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното до края на годината. Това става през заключителните разпоредби в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, изменения на който комисията разгледа днес на второ четене. Предложено освен това беше надценката за хляба да бъде не повече от 15 процента в магазинната мрежа.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че срокът с нулевата ставка за брашно и хляб изтича на 30 юни, но тъй като не е сигурно, че дотогава ще може да се оформи следващият парламент, са решили да предложат през преходни и заключителни разпоредби удължаване на срока до края на годината.

„Говорихме с Асоциацията на хлебопроизводителите и мелничарите. При хляба цените на производител са достатъчно ниски, но надценката, която се слага във веригите и големите магазини, е между 40 и 55 на сто, затова внасяме предложението надценката за хляба да бъде не повече от 15 на сто, всички останали стоки нека си бъдат както решат по договаряне”, каза още Цонев.

Той предложи това да се приеме от депутатите като общо дело и въпросът да не се политизира.