Опасни ли са италианските боклуци в Бургас, прокуратурата разследва

Софийска фирма, регистрирана от македонски гражданин, внесла 20 контейнера с боклуци от Италия. Складирани са в района на частно пристанище

Районна прокуратура в Бургас започна досъдебно производство за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци.
Товарът е транспортиран с кораб още на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни, съобщава бТВ.
Получател на пратките е българска фирма със седалище в София.
Контейнерите са складирани в района на частно пристанище, достъпът до който е забранен. Получателят е същият като във Варна – софийска фирма, регистрирана от македонски гражданин.
По време на разследването е установено несъответствие между декларираните отпадъци и част от наличния боклук. Разследването продължава. Подробности от прокуратурата се очакват в понеделник
Същевременно прокуратурата във Варна се зае с незаконен трансграничен превоз на отпадъци от Италия.
25 корабни контейнера са изпратени от фирма там, а получател е дружество на македонски гражданин в столицата.
На този фон, фирми от рециклиращата индустрия се обявиха против заявката за временен мораториум върху вноса на отпадъци.
Властта превърна държавата в сметище на Европа. Изгарянето на италианските боклуци е една от причините за мръсния въздух. Вследствие на това българите сме най-болната нация в Европа.