Опасно свлачище се появи в Равда, на метри е от голям хотел

Активизирало се е след последния голям дъжд в курорта, съобщи зам.-председателят на Клуб на хотелиера Цветан Стойков

Свлачище на крайбрежната алея на курортно селище Равда се е активизирало при последния голям дъжд. Земната маса се е свлякла почти на плажната ивица.

„Когато вали дъжд, водата от селото се излива тук и дори формира малка река, която се влива в морето. Предполагам, че това е причината да се срути такава маса от брега“, каза пред камерата на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Клуб на хотелиера Цветан Стойков.

Според местните основната причина е, че ул. „Зорница“ е с наклон към морето и дъждовната вода се събира на крайбрежния скат. Експерти на Община Несебър вече са изследвали терена, а от Геозащита ще направят проект за аварийно укрепване на брега.

Свлачището е твърде обезпокоително, защото в близост до него има голям хотел, както и много заведения.

„Сигнализирахме Общината, която реагира моментално. Сигнализирахме и областна управа, която ме препрати към 112. Геозащита също знаят, не само от нас за този случай, но и преди една-две години концесионирът също е сигнализирал за евентуално пропадане на брега. Държавно се бави процедурата, за да може общината да поеме контрол над процеса на работа“, обясни Стойков.

От Община Несебър уверяват, че проблемът ще бъде решен в най-скоро време и свлачището ще бъде укрепено.

„Притеснявам се за хората, които се разхождат в района. Хотелите и другите сгради се надяваме да са изградени както трябва“, каза още заместник-председателят на Клуб на хотелиера.