Откриват се Дните на Българската музика в Бургас

 

С изложбата „Цветовете на България“ ще бъдат открити Дните на българската музика в Бургас утре, 19 април 2024 г.

Този, станал вече традиция проект, се организира от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, Училищното настоятелство „Родни звуци”  със съдействието на Министерство на културата, Областната администрация и с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на община Бургас.

Освен концертните прояви, в програмата са включени две конкурсни изяви – 27-ия Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов“ за ученици от гимназиален етап и четвъртото Национално състезание за млади изпълнители на българска музика за ученици до VII клас.

Целта на състезанието е младите хора да познават и популяризират произведения от инструменталното творчество на българските композитори. За участие в конкурсите има заявен сериозен интерес – над 150 млади музиканти инструменталисти и певци.

В състава на журито са включени университетски преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, известни български музиканти.

Конкурсната програма може да се проследи на 19 и 20 април 2024 г. в залите на Морското казино, Областната администрация  и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.  Награждаване на лауреатите и заключителен концерт  ще бъде на 21 април 2024 г. от 11 ч. в залата на Областната администрация.