Очаквана новина : Без круизни кораби през 2018 -а в Бургас и Варна

Преди три години с посрещането на кораба „Emerald princess“ (Изумрудената принцеса) на Морска гара в Бургас бе официално открит круизният сезон. Повече от 3000 пасажери и 1200 души екипаж бяха посрещнати на Морска гара с български песни и хора, но това е минало, което нито тази, нито следващата година ще се повтори …

Нито един пасажерски кораб няма да посети Варна и Бургас през това лято. Основната причина за отсъствието на пасажерските кораби се счита, че е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните години. Това ли ще гледат от круизите ?!

Спомням си, че по онова време Българското круиз общество изразиха възмущение, че корабът е акостирал сред насипни товари, ръждясали кранове и строителен пейзаж.

„Съществена част от пасажерите не биха си направили труда да рискуват да слязат на място, изглеждащо им негостоприемно. От това не биха спечелили нито обслужващите местни туристически фирми, нито многобройните малки бизнеси като магазини за сувенири, заведения, музеи и др.“, пишат от Българското круиз общество в съобщение до медиите.

И сега пейзажът в „най-добрият град“ за живеене в БГ не се е променил много …

И докато турското правителство отвори портфейла си в опит да привлече отново круизните кораби обратно към нейните пристанища като заплаща по 30 щатски долара за всеки пасажер като стимул към всички кораби, превозващи 750 или повече пасажери, то при нас руските туристи са черешката на тортата …

Само за сведение през 2015 г. Турция е посрещнала 1,8 млн. пасажера  …

А при нас в БГ територията, какво да видят от круизите – европреЦедателят, красавицата Ангелкова или разбитите и ремонтиращи се пътища към Слънчака или мръсното море  ?!

колаж : Samir Samy

Свободен автор – Философът