Още един важен кадър напуска кабинета си на „Дондуков” 1

Меглена Плугчиева е подала снощи оставка като външнополитически съветник на премиера Димитър Главчев. Лично мое е решението да подам оставка, заяви тя. Причината – разногласия с министър-председателя по отношение на кадровото водене на Външно министерство.

Преди седмица Главчев предложи на президента да освободи от длъжност Стефан Димитров, когото лично покани за външен министър. След това Главчев се спря на Даниел Митов за този постd и даде предложение за него пред Радев, но пък Радев даде да се разбере, че няма да подпише указ, защото Митов е ярка политическа фигури. Накрая Главчев се самопредложи за външен министър и Радев му издаде указ.

Меглена Плугчиева, която е дългогодишен дипломат с опит, е предлагала на премиера кариерен дипломат да поеме поста външен министър. Решението на Главчев лично той да оглави и дипломацията бе посрещнато с критика и от президента, и от гилдията. Но Главчев не се съобрази с това. Позицията на Плугчиева е била, че в служебно правителство трябва да се залага повече на експерти, а не на политически оцветени хора. Затова и самата тя е отказала да стане външен министър, макар че й е било предлагано.

Според Плугчиева не е възможно в условията на война, на кризи близо до нас и на тежки избори един човек да съвместява двата поста – и на премиер, и на външен министър. Това не е възможно! Плугчиева подчертава, че тази ситуация с Външно министерство не представя България в добра светлина навън. Страната ни олеква в момент, когато трябва да има ясно отстоявана позиция по важни национални въпроси.

С оттеглянето на Плугчиева остава открит въпросът на кого ще разчита Главчев, който от вчера е и външен министър, но е без абсолютно никакъв опит в дипломацията. Главчев е непознат за тази гилдия, а тънкостите на дипломацията са далеч от уменията му на счетоводител и одитор.

Едни от първите смени, които предприе служебното правителство, бе да смени двама от заместниците на Мария Габриел – Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова. На тяхно място са назначени бившата депутатка на НДСВ Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева, която бе кандидат за вицепрезидент в двойка с издигнатия от ГЕРБ претендент за държавен глава на предишните избори Анастас Герджиков.

Ангелиева има доста ограничен опит – била е завеждащ консулската служба в българското посолство в Лондон, а от ноември 2020 г. до момента в същото посолство е заемала длъжността пълномощен министър в Службата по търговско-икономическите въпроси.

Невяна Митева от 2017 г. до назначаването си е полковник в дирекция „Социална политика” и отговаря за изпълнението на националните и международни политики, свързани с прилагането на дневен ред „Жени, мир и сигурност“ (WPS). Била е председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността (NCGP) в периода 2015 – 2017 г.