Още един министър в служебното правителство си отива

Служебният кабинет на Димитър Главчев е като минно поле – един след друг гърмят важни министерски постове. Снощи Главчев поиска оставката на външния министър Стефан Димитров, когото заменя с Даниел Митов. Днес наред е земеделският министър.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора. На мястото на Вътев служебният премиер предлага на президента Радев да бъде назначен Георги Тахов, който от две години е изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие”. Преди това е работил дълги години в НАП.

Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка”. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол” от ВФСИ „Д. А. Ценов”, Свищов, „Право” от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред” от академията на МВР.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите. Владее немски и английски език

Кирил Вътев беше един от четиримата министри  на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет. Пребиваването му в министерството на земеделието до момента бе свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет, той подаде оставка.