Протест пред министерството на правосъдието, искат оставката на Данаил Кирилов

Потърпевшите от действията на частните съдебни изпълнители искат оставката на министър Данаил Кирилов. Те организират протест на 24 февруари

Правосъдният министър Данаил Кирилов незабавно да си подаде незабавно оставката! Затова настояват от Гражданското сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система „СОЛИДАРНОСТ“. Те организират протест на 24 февруари от 14:30 часа протест пред Министерство на правосъдието.
Протестиращите настояват и за оставката на заместник-министър Десислава Ахладова, поради неспособността и нежеланието й да решава проблемите в съдебната система, действащия ГПК и произвола на ЧСИ в България.
„Многократно сме сигнализирали министъра за съществуващата незаконна практика на съдилищата в страната да не издават валидни, мотивирани съдебни актове в Заповедното производство, частните съдебни изпълнители да действат без възлагане и без връчване на длъжниците, без да разясняват правата им и без контрол от съда“, споделят във Фейсбук от „Солидарност“.
„На практика уреденият по този начин модел на заповедното производство в България отнема правото на защита на потребителите и действа в пряк интерес на монополисти, банки, ЧСИ и колекторски фирми, грубо погазвайки по този начин Конституцията, Правото на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС“, добавят организаторите на протеста.
„Въпреки всички получени сигнали и доказателства, въпреки започнатата наказателна процедура спрямо България от страна на Европейската комисия по същите въпроси и въпреки предстоящото посещение на членове на Комисията по петиции към Европейския парламент, Министъра на правосъдието отказва да предприеме действия за справяне с проблема, както и да инициира внасяне на законопроект за изменение на ГПК“, поясняват от „Солидарност“.
„Приканваме и други граждански организации да ни подкрепят в нашите искания по тези проблеми, които засягат правата и съдбите на стотици хилияди български граждани!“, добавят те.