Радев каза истината за глада и коронавируса, ще падне ли извънредното положение?

Мизерията не е спасение от коронавируса, хората очакват помощ и не оферти за заем, каза президентът Радев, а Бойко заговори за падане на извънредното положение

Мизерията не е спасение от коронавируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус. Това каза президентът Румен Радев в речта си пред нацията. Вбесен от критиката, премиерът пък заговори за падане на извънредното положение, но думите му прозвучаха неясно. Дали наистина извънредното положение, заради което българите са пред разорение, ще падне скоро!? Едва ли!
„Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки“, заяви Румен Радев.
„Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи“, добави той.
„Част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерски съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес – малкия и средния, а формулата 60/40 е на практика неприложима“, заяви държавният глава.
„Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация – и за работниците, и за бизнеса. В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната“, подчерта той.
Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот, заяви Радев.
„Дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята съзнателност и спазват социална дистанция, затова и управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок“, добави той.
Думите му вбесиха премиерът.
„Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето. Аз ще извадя ГЕРБ от залата. Да оставим народа без извънредно положение и ще го уморим“, заяви Борисов пред мисирките (както той нарича журналистите).
Ако войната между институциите продължи и президентът наложи вето за извънредното положение, българинът ще е изправен пред съдбоносния избор дали да е свободен, рискувайки да се зарази, или да умре здрав, но гладен.