Редим пъзели заради Коридор 8

Ердоган громи сръбско-византийските ни душмани

Никога няма да изоставим нашите братя македонци в спора с Гърция. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той застана на страната на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) в спора с Гърция за името, пише Neos Kosmos, цитиран от news.bg.

„Браво на Ердоган! Позицията му е подкрепа не само за Македония, но и за България. И тежък удар за русофилите и сръбско-византийските ни общи душмани“, сподели във Фейсбук бившият депутат Емил Василев.

„Оста София-Скопие-Тирана /Коридор № 8/, ако се разшири и към Анкара, може да направи политико-икономически съюз с най-важна роля на Балканите. И да допринесе икономически и политически ползи за тези, които правилно подреждат геостратегическите пъзели, а не са Той припомня, че съвременната историко-географската област „Македония“ започва да се споменава като такава в началото на 19-ти век. В периода на Възраждането до падането на Македония под сръбско робство през 1918 г. /Кралство Югославия/ македонците имат обща история с нас и редица македонски възрожденци етнически се определят като българи.

„До 19-ти век не е имало дори зачатъци на македонски език и македонска нация, поради което не може да се говори за каквато и да било връзка на съвременните македонци с Античността и Средновековието. Все едно турците да говорят, че са наследници на гърците, понеже има антични гръцки градове, запазени по турското средиземноморско крайбрежие. Това, че Цар Самуил е имал за столица Охрид не значи, че е бил македонец в съвременния смисъл на това понятие“, коментира Василев.

„В края на 19-ти и началото ва 20-ти век започват първите опити за създаване на македонски език /насърчаван от сръбската държава, с цел отслабване на българското влияние/. Стоян Новакович създава теорията за макединизма, възприета по-късно и доразвита от Коминтерна. След неуспеха на Илинденското въстание и особено след Балканските войни и Първата световна война, когато става ясно, че каквото и да е обединение на Македония с България е невъзможно от политическа гледна точка и няма да бъде позволено от Великите сили, окончателно се извършва откъсване на македонците от българската нация“, добавя адвокатът.

„През 1991 година за пръв път възниква самостоятелна македонска държава, призната първо от България. Към днешна дата македонците се смятат за самостоятелна нация и това тяхно право следва да бъде уважавано. Генетичната връзка на македонския и българския език е очевидна и не може да бъде отричана, въпреки сърбизирането на македонската азбука. Това обаче не означава, че македонският език не трябва да бъде признаван за самостоятелен такъв“, обяснява юристът.

„Дали македонците ще се окажат държавно-творен народ и дали Македония като самостоятелна държава би просъществувала достатъчно дълго време, бъдещето ще покаже. Във всяко свое начинание те могат за разчитат на подкрепата на България и Българската православна църква, като майка на Охридската архиепископия“, добавя Емил Василев.