Рибари излязоха на протест

Рибари излязоха днес, 24 април 2024 г., на протест пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури срещу забраната за улов на бяла мида. Точно в този период те, които се занимават с улова и са платили лиценз, вместо да започнат събирането на бяла мида от морето, са получили студен душ. Забранява им се да я ловят, и то за период от три месеца.

„В момента нито е размножителен период, нито има някакъв проблем. Така просто съсипват работата ни. Нека да има забрана, но да се консултират с нас. Размножителният период на бялата мида е през септември. През зимата се лови, но в много малки количества. Ние с това се препитаваме, редно е да ни питат и нас”, коментираха риболовци, които ще участват в протеста.

По думите им рапаните са изяли вече черната мида и сега са се прехвърлили на бялата, унищожават и нея. В същото време, в мъртвия период, рибарите буквално стоят със скръстени ръце и няма с какво да се препитават.

„Миграционната риба минава през септември – октомври и после има затишие. Чакаме именно тези месеци за улов на бяла мида, колегите започнаха да хващат и сафрид“, казаха морските рибари.