Сметките на Бойко за мерките срещу коронавируса не излизат, губят се милиарди

Като се сборуват посочените от Бойко Борисов цифри се получава сумата от 2,250 милиарда лева. Къде е разликата от обявените 4,5 милиарда, попита Емил Василев

Сметките на премиера Бойко Борисов за икономическите мерки срещу коронавируса, които той обяви на брифинг, не излизат. Адвокат Емил Василев сподели във Фейсбук, че е шокиран от това, че никой не сети да пита вожда на ГЕРБ къде се губят милиардите.
„Шокиран съм от малоумието на мисирките. Гледах внимателно брифинга на премиера за икономическите мерки днес следобед. Не чух нито един смислен въпрос от страна на медиите. Правителството отделя общо 4,5 милиарда лева за справяне с икономическите последици от кризата, от които 500 млн. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО, и МВР“, припомня бившият депутат.
„За капитализиране на банката за развитие ще отидат 500 млн., които ще служат за гаранция пред други банки бизнесът да взема кредити. Около 1 милиард ще се похарчи по схемата 60-40 за заплати на работещите в изрично затворените от държавата предприятия. Други 200 млн. са за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения“, добавя той.
„По традиция 50 млн. лв. са предвидени за Великденски надбавки за пенсионерите. Като се сборуват посочените от Борисов цифри се получава сумата от 2,250 милиарда лева. Как един журналист не се сети да попита премиера за разликата до обявените 4,5 милиарда“, коментира адвокат Василев.
„На брифинг днес заяви, че като антикризисна мярка се отлага плащането на данъците за 30 юни. Без да уточни, че става въпрос за корпоративните данъци на търговците. Апропо, те са платени авансово, тъй че бизнесът с нищо не е облекчен“, поясни той.
„Физическите лица, които са най-уязвими /т. нар. свободни професии, които не са на заплата/, не само че не получават никаква подкрепа, но и ще си декларират данъците по досегашния ред, т. е. с декларация до края на март /за ползване на 5% отстъпка/ или до края на април /без отстъпка/. Това го пише на страницата на НАП“, обясни адвокатът.
Според него премиерът лъже и му е време за пенсия.