Тази година предстоят три учения на Военноморските ни сили

До края на 2024 година Военноморските ни сили ще имат три големи учения, обяви командващият флота ни контраадмирал Кирил Михайлов. От 4 до 14 юли 2024 г. домакин на най-голямото учение на ВМС – „Бриз 2024”, ще бъде Бургас. По думите на командващия неговата цел е не само подготовката във военно отношение, а да се отработи взаимодействието на военните моряци с цивилни държавни институции и неправителствени организации, имащи отношение към морето.

След това Варна ще бъде домакин на националното водолазно учение с международно участие „Тритон“. През есента, пак в Бургас, ще се състои „Посейдон“ – българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.

Предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси, обяви контраадмирал Михайлов. По думите му, в ход е дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници. Контраадмиралът допълни, че се работи и по доста по-малки проекти за флота, включително осигуряване на безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми подводни апарати.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. Военноморските ни сили непрекъснато наблюдават нашите териториални води. Периодично се обследват всички обичайните фарватери за търговските кораби и се реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният е бил преди по-малко от два месеца, когато е унищожена петата поред плаваща мина. Михайлов уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

Командващият военноморските ни сили честити Деня на храбростта и празник на българската армия на всички българи и най-вече на тези от тях, свързали живота си с армията. ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза контраадмирал Кирил Михайлов.