Тераса се срути, очакват се и други балкони да паднат

По чудо няма пострадали, а от Община Бургас си измиха ръцете с „дупките“ в закона

Терасата на стара сграда се срути днес в центъра на Бургас. Тя се намира на метри от Търговската гимназия. Стотици ученици минават ежедневно покрай нея. По чудо няма пострадали, съобщава бТВ.

Сградата е паметник на културата. Построена е през миналия век от виден индустриалец. Сега е необитаема, докато се водят дела за собствеността й.

Многократно Община Бургас е изпращала предписания да се обезопаси, като последните са от септември месец. Те обаче не взели никакви мерки и сега общинарите се оправдават с „дупките“ в закона, които не им дават основание да обрулят с глоби собственика на рушащата се сграда.

Санкции и план за реставрации обаче може да налагат само от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Министерството на културата.

Това обезопасяване, което е било предприето, не е било достатъчно, за да се стигне до този инцидент, каза началничката на отдел „Контрол на строителството“ в Община Бургас Елена Байкушева.

Чудесно! Статистиците от отдела вероятно знаят колко са опасните сгради в Бургас, но не могат да направят нищо, за да принудят собствениците им да ги ремонтират, за да падне някой балкон върху главата на случайно преминаващ минувач. Да изкарат поне един черен списък, за да знаят хората откъде да не минават!