„Убитият“ Бабченко „възкръсна“ като Скрипал

Сценаристите от Вашингтон се оляха с играта за дебили, по-голям успех май ще имат с турските „сапунки“

Руският журналист Аркадий Бабченко, който беше обявен за убит в Киев, се появи изненадващо на пресконференция в украинската столица жив и здрав днес.

Новината за убийството съобщи съпругата му. Бабченко обаче каза днес, че и тя не е знаела за тайната операция, която целяла да защити живота му, съобщава бТВ.

От руското министерство на външните работи заявиха, че се радват, че руският журналист в края на краищата се е оказал жив, но разкритикуваха Украйна, че е използвала Бабченко за пропаганда, която определиха като „антируска провокация”.

Генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Дьолоар осъди инсценировката на убийството на руския журналист от украинските служби и я нарече „печална”. „Повторната поява на Бабченко е „голямо облекчение”, но е жалко и достойно за съжаление, че украинските служби са си играли с истината, независимо по какви причини”, каза Дьолоар.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също изрази съжаление по повод фалшивото убийство на Бабченко.

„Щастлив съм, че Аркадий Бабченко е жив! Съжалявам за решението да се разпространи фалшива информация за живота на журналиста”, написа в Туитър представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир.

„Щастливецът“ Дезир вероятно се пита защо му бе нужно на Бабченко да умира и после да възкръсва наужким. Всъщност колко е щастлив той си знае, но истината трябва да се каже – службите в Украйна и във Великобритания полагат усилия, за да накарат света да повярва, че управляващите в братска Русия са чудовища. Затова и Бабченко „възкръсна“ подобно на бившият шпионин Скрипал. Очевидно обаче службите в Киев и Лондон са само едни посредствени изпълнители, а сценаристите от Вашингтон, които са им дали глупави роли, се оляха. Филмът им е за дебили. По-голям успех май ще имат в Боливуд или пък с турските „сапунки“.