Украйна може да бъде победена до края на годината

Украйна може да бъде победена до края на 2024 г. Тази прогноза направи директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс.

„Има много реален риск украинците да бъдат победени на бойното поле до края на 2024 г. или поне руският президент Владимир Путин да бъде в състояние по същество да диктува условията на политическо уреждане“, каза той Бърнс, коментирайки дебата в Конгреса на САЩ за отпускането на допълнителна помощ на Киев на форум, проведен от центъра „Джордж Буш” в Далас, Тексас.

Бърнс обясни, че Украйна „сега е изправена пред труден момент на бойното поле”, тъй като боеприпасите й свършват, а времето на Съединените щати да й помогне се удължава. Директорът на ЦРУ каза, че по време на последното си посещение в Украйна, което се състоя преди месец, той е имал възможност да общува с един от висшите офицери на Въоръжените сили на Украйна. Украинските военни обясниха, че се е наложило да отстъпят от едно населено място поради липса на боеприпаси. „И се притеснявам, че без помощта на САЩ ще има много повече селища, които украинските въоръжени сили ще трябва да изоставят“, каза Бърнс. В същото време, ако Вашингтон продължи да подкрепя Киев, въоръжените сили на Украйна според Бърнс „ще могат да задържат позициите си на бойното поле през 2024 г.“, както и „да продължат да нанасят удари дълбоко в Крим“.