„Храбрите“ и „мъдри“ слуги на Бойко мълчат за атентата в Сарафово и за тероризма на Иран

Пред Свободна Европа журналистът и преподавател Мохамед Халаф коментира :

Ответната реакция на Иран след убийството на Солеймани ще включва конкретни действия на прокси организации на Революционната гвардия на ислямската страна в Европейския съюз (ЕС).

„Революционната гвардия има дейност в България, не може да се отрича това“

„България е част от ЕС, тя не е фактор, но е заплашена и уязвима, защото Революционната гвардия има дейност в България, не може да се отрича това. Нека службите кажат, но аз имам информация – иранците имат тук подставени лица, имат компании и фирми, които перат пари и им осигуряват логистика, имат опити за дейности в различни райони“, коментира журналистът от иракски произход, който живее в България от 1978 г.

По думите му убитият Солеймани е бил „архитект на атентата в Сарафово“ и българските служби трябва внимателно да следят какво ще бъде влиянието на Иран оттук нататък на територията ни.

Alternatives&Analyses

Бърз анализ на снимката. Защо вярваме, че генерал Солеймани е отговорен за терористичната атака в Сарафово.
На 2 януари САЩ извършват атака в Багдад срещу конвой от превозни средства, загинал освен Касем Солеймани, ръководител на Ислямския революционен корпус (IRGC) Qods Force е и ръководителят на групата на Катаиб Хизбула. Има потвърдена пряка връзка между Хизбула и самоубийствената бомбена атака в Сарафово, България, която уби 7 убити и ранени 32 души. Българската държавна агенция за национална сигурност разкри името на самоубийствения атентатаджия – Мохамед Хасан ел-Хюсейни. Неговите съучастници също са проследени обратно до Ливан и Сирия, където е базирана Хизбула, а и двамата попадат под прякото командване на генерал Солеймани. Въпреки непреодолимите доказателства българският прокурор отказа да посочи Хизбула като организатор на атаката и да замеси Иран.
Най-накрая правосъдието възтържествува.

И след тези разкрития „храброто“ българско правителство мълчи ?!

Най-добре го е написал Иво Инджев :

„Днешните български власти са достоен наследник на дългата традиция на страха от късата клечка, който води до снишаването им в моменти, когато се надига заплаха и трябва да се избира страна. Не си взимат поука. Например от факта, че ослушването откъде духа вятърът и приклякането не спаси Живков. Отвя го вятърът на промяната, ориентирана на Запад, но връхлетял режима му от Изток.

Симптомите на това поведение се наблюдават тук и сега по повод кризата около Иран след убийството на ключовия за иранските войни в региона генерал Касем Солеймани. Не бързат да реагират нашите власти и това вероятно се оправдава от самите тях като проява на мъдрост. 

Дали? Та нали самите те се опитваха дълго време да успокояват Москва и нейната пета колона у нас, че присъединяването ни към НАТО и изграждането на съответна военна инфраструктра по натовски стандрати се налага не поради руската, а именно заради възможната …иранска заплаха. Оттам можели да изстрелят ракети чаааак до наша територия, оправдаваха се политици и експерти на тяхната хранилка. 

Като по поръчка в подкрепа на измислената оправдателна теза за иранската заплаха, призвана да отпише Русия като потенциален противник дори на теория, отекна атентатът на летището в Сарафово край Бургас на 18 юли 2012 г., при който загинаха 7 души. Само че и тогава българските власти направиха всичко възможно да се снишат и да отхвърлят мълниеносно появилата се версия на водещите познавачи на тероризма с близкоизточни корени, каквито са разузнаванията на САЩ, Великобритания и Израел. В един глас и с разлика от часове те посочиха Иран като поръчител и организатор на убийството на израелците на български земя.

На премиера Борисов и правителството му им отне повече от половин година, за да се съгласят с половин уста с тази експертна оценка. Борисов, който замина за Лондон след атентата, дори се ожали, че Дейвид ( Камерън) не му споделил информация откъде знае, че проиранската Хизбуллах  стои зад терористичния акт, поради което не можел да се съгласи да набеди горките иранци ( или техни ливански маши) без доказателства. Накрая снишаването му приключи в началото на 2013 г. с клякане. Европейският съюз единодушно осъди военото крило на Хизбуллах за атентата в Бургас и София “кандиса” да признае това за вярно.

Освен горните факти, ще припомня и това, което вече отбелязах в предишна статия: Техеран винаги е твърдял, че не само не подкрепя, но и се бори срещу тероризма. Когато българските власти и техните обслужващи експерти в един глас твърдяха, че има голяма опасност от терористично отмъщение, ако обвиним публично Иран за взривената бомба на българска земя, на практика те косвено обвиняваха Техеран в лъжа, очаквайки спонсориран от иранците акт на терористично отмъщение.  Пълна бъркотия в аргументацията от страна на хора без собствена воля за борба!

А бъркотията в главите на нашите власти и нихната опозиция е такава, защото се срамят да си признаят следното: тресе ги руската треска. Както през 2012-та, когато мънкаха и бягаха от посочването на Техеран като спонсор на терористичния акт в Бургас, така и сега нашите власти гледат на Иран не като на самостоятелна величина, от чието отмъщение се боят, а като на руски клиент, когото могат да обидят и с това да предизвикат недоволството на Путин“-https://ivo.bg/2020/01/06/%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd/

Виждате ли как БГ правителството на Бойко 3 ви „защитава“ …