Христо Ковачки: Доставката на свежо ядрено гориво от „Уестингхауз” е огромен стратегически успех за България

Първото доставено свежо ядрено гориво, произведено от компанията „Уестингхаус”,  е вече на площадката на АЕЦ „Козлодуй” и това е огромен стратегически успех за България, както и ключов етап в дългогодишното развитие на двустранното сътрудничество между България и САЩ. То гарантира вече реалната диверсификация на нашата енергетика и постигането на пълна независимост от Русия във функционирането на АЕЦ „Козлодуй”, коментира Христо Ковачки, една от най-ключовите фигури в българската енергетика.

Доставката на свежо ядрено гориво от „Уестингхауз” далеч надхвърля чисто икономическите си аспекти, то е с изключително важно стратегическо значение за България и в геополитически план. Дългоочакваната диверсификация на българската ядрена енергетика се случва на фона на продължаващата агресия на Русия спрямо Украйна. Силната подкрепа на САЩ и Европейския съюз за украинския народ ясно сочи, че спечелването на тази война ще е от изключително значение за целия свободен демократичен свят, изправен пред арогантността на диктатурата и авторитаризма. В този аспект решението от миналата събота на Камарата на представителите на САЩ за нова и мощна материална подкрепа за Украйна е важна стъпка в много ключов момент.

Христо Ковачки приветства разумната и съдържателна политика на „Уестингхауз”, която доведе до осъществяването на стратегическо партньорство с българските фирми от бранша и извън него. Компанията предварително сключи меморандуми за сътрудничество с десетки български фирми за съвместна работа по изграждането на новите ядрени мощности в Козлодуй. Очаква се в реализацията на този проект да бъдат ангажирани хиляди български инженери, строители, работници и технически специалисти, а това ще доведе до повече чиста и евтина енергия, произведена у нас, навлизането на нови технологии в икономиката ни, разкриването на много нови работни места, а чрез това –  и до просперитет за хиляди български семейства. Постигането на пълна независимост и диверсификацията на доставките за българската ядрена енергетика е важна стъпка, гарантираща и евроатлантическия път на развитие на  България.

Ползотворното сътрудничество между „Уестингхауз” и българските й партньори е от решаващо значение за постигането на по-устойчиво и сигурно бъдеще за цялата ни енергетика.

Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от „Уестингхаус“, както и разрешение за неговата експлоатация.