Циркът продължава: Бойко върна Бисер като министър, за да разпръсне „седянката“

Оставям го да работи, да видим дали палатковите лагери ще останат, каза премиерът и стана ясно, че целта му е била само да спре протеста

Премиерът Бойко Борисов изненада протестиращите майки на деца с увреждания като върна на поста социалния министър Бисер Петков. Ден, след като прие оставката му, Боко обяви пред медиите, че го връща отново в Министерския съвет.

Това се случи, след като по-рано днес протестиращите майки на деца с увреждания заплашиха с мащабен протест с искане за оставка на кабинета заради изненадващата рокада и оттеглянето на социалния министър, съобщава бТВ. Те бяха категорични, че целта на палатковия им лагер не е била оставката на Петков.

Пред камерата на Нова телевизия пък майки на деца с увреждания предупредиха, че ако социалният министър не се върне в Министерския съвет, ще поискат оставката на правителството и ще започнат масови протести. Това едва ли е стреснало премиера. Ясно е, че целта му е била да ги провокира и когато отправят искане да се оттегли оставката на социалния министър, да ги накара да разпръснат „седянката“, както се бе изразил един бивш просветен министър.

„Вчера водихме едно дълго съвещание със социалния министър, с финансовия, здравния и зададох елементарния въпрос: Как, при положение че с 80 милиона повече от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година, има това недоволство и всеки ден с един повече с палаткови лагери? Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими по 300 милиона повече на година”, поясни Борисов пред бТВ.

„В същото време Мая Манолова казва, че проектозаконът ѝ не изисква повече пари. Затова сутринта на Бисер Петков му казах да отива на работа”, заяви премиерът.

„Оставям го да работи, щом това е министърът, който им харесва”, каза Борисов. След като министърът остава, се надявам повече да няма палаткови лагери, каза още той.

Очевидно целта е изпълнена – хвърлената оставка наужким ще сложи край на протестите без да се промени нищо в системата, която убива.