Шменти -капели : България не трябва да допуска санкции по отношение на атмосферния въздух

„България не трябва да допуска санкции по отношение на атмосферния въздух, целият ресурс трябва да бъде мобилизиран за инвестиции в общините“. Това каза пред „Фокус“ министърът на околната среда и водите Нено Димов, като уточни, че това е и основният приоритет на ведомството.

Всичко това добре, но …

Какво направи Нено Димов срещу замърсяването на въздуха в Бургас ? Ами нищо ! Дойде, обеща и толкова …

„Работата с местните власти се изразява в две направления“, обясни той. „От една страна искаме да видим резултати. Това също беше много съществена промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Вече не е достатъчно да имате общинска програма, за да не бъдете санкционирани, тя трябва да дава конкретни резултати. Естествено, нормално беше местната власт да има нужда от финансово подпомагане, което сега сме осигурили. Този ресурс е 7 пъти по-голям от това, което заварих, когато станах министър на околната среда и водите преди две години. От една страна той вече е достъпен за общините, а от друга те трябва да имат достатъчно време, затова самият закон предвижда, че прегледът на подобряване на състоянието на атмосферния въздух ще се извършва спрямо три годишен период, т.е. общините трябва да имат и време, за да реализират тези мерки. Ако не ги реализират следва санкцията“, обясни министър Нено Димов.

Колкото до финансовото подпомагане на общините, което било 7 пъти повече, в Бургас го видяхме, когато местните общинари отказаха да сключат договор за по-точно и детайлно наблюдение на замърсяването …

Така че всичко е шменти-капели, г-н Димов …

Свободен автор – Философът