(Не)справедливост: Осъдиха Иванчева на 20 години затвор, умряла ли е държавата

Ако получим осъдителни присъди, след като доказателствата на прокуратурата рухнаха, означава, че държавата е умряла, каза Иванчева преди да чуе присъдата

Съдът призна за виновна бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Тя ще трябва да заплати 20 000 глоба и няма да може да заема държавни длъжности, съобщава Нова телевизия.

Присъдата може да бъде обжалвана в Специализирания апелативен съд.
Преди влизането в съдебната зала Иванчева и Петрова бяха убедени, че ще получат оправдателни присъди. Пред камерата на Нова телевизия, бившата кметица сподели, че ако я осъдят, това ще означава тотален крах на държавата.

„При положение, че има толкова много доказателства, които са в наша полза, а техните рухнаха, ако получим присъди, означава, че държавата е умряла и държавността я няма“, заяви Десислава Иванчева.

Съдът обаче прие рухналите доказателства на Цацаратурата и бившата кметица получи 20 години в затвор. Умряла ли е наистина държавата, след като Шайката може да набута всеки в затвора без надеждни доказателства за вина?

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на отстранената кметица на „Младост” бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж.

След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите. Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.

Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде „правилни” показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.

Прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от подсъдимите, налагането на глоби от по 30 000 лева и лишаването им от правото да заемат обществени длъжности.

Какви са (не)надеждните доказателства за вината на Иванчева? Белязаните пари не са пипани от обвиняемите, СРС-та са манипулирани, а свидетелят си призна, че е бил подложен на натиск, за да натопи бившата кметица.

Адвокатът на Иванчева доказа, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, е имало само по лицето на клиентката му, а това означава, че не е пипала банкнотите, т.е. някой, който иска да я очерни, я е докоснал по челото със „светещите“ си, както биха се изразиха от прокуратурата, ръце.