Гришо събори Кулата от Тандил при шестия си опит

 С този успех българинът си гарантира чек на стойност $119 740

Григор Димитров нямаше победа в предишните си пет срещи с Хуан Мартин дел Потро, но днес първата ни ракета все пак успя да сложи край на тази черна серия, отстранявайки аржентинеца с 6-3 7-5 по пътя си към четвъртфиналите на Мастърса с награден фонд $5,244,930 в Синсинати.

С този успех българинът си гарантира чек на стойност $119,740 и цели 180 точки за световната ранглиста, с които през следващата седмица ще се завърне в Топ 10, измествайки Милош Раонич от десетата позиция, съобщава официалното издание на тенис звездата – grigordimitrov-bg.com.

А в опит за втора поредна година да достигне до полуфиналите на „Western & Southern Open“ Димитров ще срещне Юичи Сугита, който надигра Карен Хачанов с 6-7(0) 6-3 6-3. Това ще бъде втори мач помежду им, след като преди година българинът постигна пълен обрат с 5-7 7-6(5) 6-4 на Мастърса в Торонто.

Днешният двубой започна по възможно най-добрия начин за Григор, който не само задържа с лекота откриващото си подаване, но след това наниза три поредни уинъра от форхенд и поведе с 0-40 на ретур. Аржентинецът неутрализира първия брейкпойнт с мощен ас, но при втория сгреши от воле и пробивът стана факт.

Макар да допусна две двойни грешки в следващия гейм, Григор все пак задържа подаването си, а нататък и двамата печелеха без особени затруднения своите сервис геймове. Стигна се до 5-3, когато сервирайки за сета Димитров допусна да се стигне до шанс за рибрейк, но бързо го заличи с мощен уинър от форхенд по правата, а с нови две точки сложи и край на този сет.

За съжаление на старта на втората част ролите се размениха, като при 0-1 българинът допусна двойна грешка при дюс, а аржентинецът не се поколеба и моментално се възползва от шанса си с поредния бомбен уинър от форхенд. Дел Потро увеличи преднината си до 4-1, но отговорът на българина също не закъсня.

В прословутия седми гейм Григор се възползва от неточностите в играта на съперника си и не само стигна до шанс за рибрейк, но и го материализира с чудесен минаващ удар от форхенд. Димитров изравни за 4-4, а в десетия гейм отново бе притиснат до стената, но показа здрави нерви и успя да отрази всичките три възможности за пробив на аржентинеца, които тук бяха с цената на сетболи.

Нещо повече – още в следващия гейм Димитров се добра до два шанса за решителен пробив, повеждайки с 15-40 в подаването на аржентинеца. Дел Потро ги неутрализира с мощни сервиси, но Григор си осигури още един шанс и този път не сгреши, а след почивката успешно затвори мача в своя полза след час и 39 минути игра.