Жена от Ливада спасена по чудо от потопа след молитва

 Ако кална лавина залее дома ви, не се молете на бездушните служители за помощ, следвайте примера на 68-годишната Таня Янчева!

Потоп удави няколко села в Бургаско и докато екипите на Гражданска защита се чудеха дали и как да достигнат до бедстващите, 68-годишната Таня Янчева от Ливада намери спасение. Вместо да се моли на дежурния на тел. 112 за помощ, тя застанала пред иконата на Света Богородица и след молитвата станало чудо – дъждът спрял и нивото на водата, която заляла стаята й, започнало да спада.

„Стаята се пълнеше с мръсна вода, но аз си дадох кураж. Казах си „нищо, че ще умра“ и застанах пред иконата. Надявах се Дева Мария да ме съжали. Тогава дъждът изведнъж спря“, каза пред камерата на БНТ Таня.

Десетки българи предпочетоха в кошмарната нощ да се помолят на бездушните държавни служители. Някои от бедстващите си отидоха. Душите им бяха отнесени, докато навярно хората сънуваха, че може нещо да се промени в тази държава. Голата истина лъсна след потопа – Трагедията стана, защото животът тече с престъпно безхаберие. Причините трябва да се търсят 30 – 40 години назад, каза пък в „Тази сутрин“ по bTV актрисата Гергана Стоянова, чиито родители живеят в Долно Езерово.

Павел Александров от Черни връх пък конкретно попита защо ни е „Гражданска защита“, като тези хора, които уж трябва да защитават гражданите при бедствия, не им се притичват на помощ.

Сега издирват Стоянка, за спасението на която осем пъти се обадих на тел. 112, но никой не дойде да помогне, разказва Станка Александрова. Тя и съпругът й са сигурни, че къщите в селото нямаше да падат една след друга и хората щяха да бъдат спасени, ако държаните служители бяха малко по-заинтересовани да помагат на българите, изпаднали в нужда.

Издирваната Стоянка молела за помощ, но в кошмарната нощ никой не се отзовал. Съседите й, които също били във водния капан, чакали помощ от държавата, вместо да се помолят на Божията майка за чудо.

„Звънях 8 пъти на 112. Към 4:00 часа чух „Помощ“, нещо гръмна и всичко затихна“, разказва Станка.

Дежурният на 112 не се трогнал на предупреждението й, че няма да намерят живи, ако не изпратят веднага екип.

Сега селото е унищожено. Бомба сякаш е паднала. Екипите обаче работят. Издирват жената, на която никой не можа да помогне, докато е молела за помощ.

Дъждът не може да е в ролята на обвиняем за трагедията в Бургаско, каза пък вицепремиерът Томислав Дончев. Той сподели, че не желае да говори дали е можело да се стигне до бедстващите хора, но увери, че екипите на Гражданска защита са направили всичко възможно, за да им помогнат.

От къщите на Стоянка в Черни връх не са останали дори тухлите. Липсват още пет сгради. Ако вместо от държавата, тя чакаше помощ от Света Богородица и Бог като 68-годишната Таня Янчева, вероятно сега нямаше да бъде издирвана.