Премиерът е изплашен, но не може да се измъкне невредим?

Виждаме един доста уплашен Борисов, който трябва да заеме позиция и това го тревожи, обясни Евгений Дайнов, а според Румяна Ченалова Бойко не може да се измъкне, защото са задействувани външни фактори

Борисов е уплашен, но иска да завърши мандата си. Това каза в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР политологът Евгений Дайнов.

„Виждаме един доста уплашен Борисов от доста време по ред причини. Той се натъква на проблеми, които не може да реши със своята прословута гъвкавост. Само с гъвкавост не става. Трябва да се заемат позиции. Това го тревожи“, заяви Дайнов в предаването „Преди всички“.

Според него, когато в бурни времена не се вземат решения, правилата биват замествани със сила. Това се наблюдава от около година и половина у нас, а повечето протести в страната са именно против такъв стил на управление, коментира той.

Дайнов цитира колега, че премиерът иска да изкара мандата си „дори влачейки се по корем“, като за това е готов на отстъпки. Той би могъл да замени в парламента подкрепата на „Обединени патриоти“ с тази на „Воля“ и ДПС, но не иска да го прави, защото това би предизвикало трус.

„Ще му се искат нови и различни неща, които после ще трябва да обяснява защо ги дава“, каза политологът.

„Ако Бойко Борисов избута до края на мандата си в тази ситуация, в която всички са обидени в страната, това би казало много лоши неща за нашата способност да си пазим демокрацията“, каза Дайнов.

Според него Борисов може и да промени мнението си за пълен мандат, ако изчисли, че бързи избори ще му дадат по-голяма сила в едни следващи преговори с евентуални партньори в управлението, посочи експертът.

Бившата съдия Румяна Ченалова пък коментира във Фейсбук, че Борисов иска да се измъкне невредим.

„Няма как да се получи, защото са задействувани външни фактори над които няма контрол, а там, където има подкрепата, е вече само формална. За трети път в историята ни държавността е разбита. Действат правилата на силния и подчинените паразити, които могат да съществуват само в корупционна среда. Извън нея са никои и ще поддържат правителството докато дишат“, сподели във Фейсбук Ченалова.

„За всички тях останалите са рая, която са в състояние да изправят един срещу друг. Работниците на КРИБ срещу майките! Ще ни разделят докато могат защото разделени сме слаби. Ще използват зависимости и заплахи, интриги, лъжи и кухи обещания. Ще се съюзят дори и да се мразят и като стоманен юмрук ще стоварят върху нас цялата си сила и омраза. Битката им на живот и смърт…“, коментира тя.

„България е все още дишащ труп, чието тяло е покрито с гнойни рани и впити паразити, които се готвят за война срещу нас. Българи срещу българи. Власт срещу свобода. Война, в която България умира. Война, в която безразличието е пагубно. Война, в която загубата е краят“, добави Ченалова.

„Не знам защо си спомних онази велика българска победа при Дойран и сведените в Лондон знамена при преминаването на генерал Вазов. Може би защото вярвам в българския дух“, сподели тя.