Бойко Борисов: Чукаме с чука кривата, но танца на коронавируса се удължава и обедняваме

Българите повярваха на нас, а не на онези, които се шегуваха на Трети март, че някой е пуснал приказките за коронавирус, коментира Бойко Борисов

Мерките, които налагаме досега, дават възможност да бъде по-плавна кривата, или както й казват докторите „чук и танц“. Чукат я с чука, за да я държат по-плавно и да не се вдига като пик и да се напълнят болниците. Танцът с вируса обаче се удължава и това е изключително вредно за икономиката, коментира премиерът Бойко Борисов.
Той съобщи на брифинг в Министерския съвет след видео заседание на Европейския съвет за координиране на усилията за справяне с коронавируса в ЕС, че 1000 бързи тестове ще бъдат направени на полицаи, шофьори на градския транспорт и на линейки. От тези изследвания ще разберем колко са заразени, има ли с антитела, т.е. прекарали без да разберат, обясни Борисов.
„Когато става въпрос за много пари, трудно ще се намери решение за по-богатите държави, които вече стават много по-бедни и за тези в Централна и Източна Европа. Затова приехме вместо едно решение за еврозоната, да са три“, добави той.
От Европейската комисия обещаха техният мозъчен докторски тръст от най-известните лекари от страните да препоръча мерки за всички държави в ЕС, съобщи министър-председателят.
„България със своите мерки беше последвана от другите страни, но някъде бе по-бавно, заради което плащат висока цена. Във Великобритания до ония ден какво говореха, а сега изкарват дронове и армия. На миналото заседание на Европейския съвет от Финландия казаха, че няма да се прилагат мерките, които ние обявихме, а сега Хелзинки е под карантина. Никой не може да влиза и да излиза“, уточни той.
„Радвам се, че българите повярваха на нас, а не на онези, които се шегуваха на Трети март, че някой е пуснал приказките за коронавирус. Надявам се повече никой да не се шегува с такава напаст като коронавируса“, изтъкна Борисов, а после изтъкна, че не виждал смисъл да разговоря с президента. „Няма смисъл след това, което направи в неделя (б.а. вероятно става въпрос за президентското вето). Този разнобой е пагубен за всяка една държава“, коментира премиерът.
Всички сме мислили, че ако война, ще е с танкове, с ракети, ще правим окопи, а те ни нападнаха по най-ужасяващия начин и най-беззащитни се почувствахме тук, добави той.
Според него България е в най-неудобното положение, защото има валутен борд и нито е в Еврозоната, нито може да печата пари. Години наред слушахме, че била лошо нещо да си в зоната и продуктите щели да поскъпнат, припомни Бойко Борисов.
От изявлението му става ясно, че заради кризата господарите от богатите страни в Европа не са съгласни да развържат отново кесията, за да спасяват бедните в България и ще трябва само да се оправяме в тази война, както се изрази той. Затова докторите и генералите ще си чукат с чука кривата, а народът ще обеднява. Оставаше само премиерът да каже чие е оръжието, наречено коронавирус, с което по думите му са ни нападнали.