България и Русия си приличат – спомнете си „Индиго“ и вижте Кемерово

Повече от 16 години изминаха от трагедията пред столичната дискотека „Индиго„. Тогава загинаха 7 деца, а 12 пострадаха тежко.

Този инцидент и инцидента в Кемерово май си приличат …

Черната Коледа на 2001 г. По онова време в центъра на София изнасяха мъртви деца и ги полагаха на снега пред дискотека „Индиго“, а ужасени родители на тийнейджъри обграждаха заведението с надеждата сред мъртвите и ранените ученици да не е техният син или дъщеря. Мразовитият 21 декември 2001 г. ще остане завинаги в сърцата и душите на родителите на 7 ученици на възраст между 14 и 15 г., които бяха отишли да танцуват, но срещнаха ужасяваща смърт. Други 15 техни връстници ще останат с физически и психически травми за цял живот.

Строежът на дискотека “Индиго“ е бил незаконен и зле проектиран. При смяната на собствеността не е било променено и предназначението на обекта (от ледена пързалка в дискотека). Това става ясно по време на делото за трагедията от представената в съда строително-техническа експертиза.

Тя сочи и че стълбите към клуба са били неправилно проектирани, стъпалата са били необезопасани и е било невъзможно да се стъпва нормално по тях. Вратите също са били погрешно проектирани и не отговарят на мерките за сигурност, а охранителите на дискотеката не са били инструктирани как да действат при подобна ситуация.

В съдебната зала експертът арх. Антон Каравелов заяви, че целият обект, в който се помещава “Индиго” е незаконен.

Осъдени за трагедията пред дискотеката на глоба от по 800 лева бяха охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи три месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева, а управителят на дискотеката Ангел Николов – глоба от 3000 лева. Делото беше връщано и започваше отначало няколко пъти.

Делото 2 пъти беше връщано на прокуратурата. 7,5 г. след трагедията бившият шеф на Комитета за физическо възпитание и спорт Цвятко Барчовски получи 3-месечна условна присъда и 1500 лв. глоба за длъжностно престъпление при отдаването на стадион „Юнак“ под наем на младежката кооперация „Ялта“. Управителят на дискотеката Ангел Николов бе осъден да плати 1000 лв., а портиерите в заведанието Анри Силаги и Георги Василев – по 800 лв. Тримата трябваше да платят 50 000 лв. обезщетение на майката на едно от загиналите деца. И трите съдебни инстанции оправдаха Красимир Илиев и бившия главен архитект на София Стоян Янев.

По онова време в интервю за „Дарик радио“ главният секретар на МВР полк. Бойко Борисов обясни, че децата са се подхлъзнали по заледените стълби и се е получил ефекта на доминото.

Охранителна фирма „Ипон“ никога не е охранявала „Индиго“, каза пак по онова време главният секретар на МВР полк. Бойко Борисов. Повод за изявлението му са публикации, че „Ипон“ охранява дискотеката, в която загинаха 7 деца. Този слух се пуска умишлено по мой адрес, допълни полк. Борисов. Заклевам се, чe нямам никаква вина. Някой продължава да рови и аз се принуждавам да се оправдавам, каза още той.

„Питате вътрешния министър за това, излиза, че някой иска да прикрие нещо свързано с мен, но няма такова нещо. Министърът казва, че не знае, но аз знам – фирма „Ипон“ не охранява „Индиго“ и няма никаква вина“.

 

На 20 декември 2002 г. Софийският апелативен съд прекрати процеса и го върна на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения. Последва и второ връщане на делото. Процесът бе насрочен за трети път на 30 март 2006 г. Ден преди това прокуратурата внесе за трети път обвинителния акт.

Отговорност на държавата, общината, както и на фирмата никой не потърси. Мъртвите деца бяха забравени бързо и всичко продължи по-старому. Въпреки клетвите на държавните институции, че това не може повече да се случва, че ще се вземат мерки, но … Нищо подобно. Ако наистина държавата бе взела мерки нямаше да има подобни трагедии с деца, последвали „Индиго“. Такива се случиха …

В началото на зимната ваканция 600 младежи напират да влязат в дискотеката. Заради липса на обезопасяване на стълбището и под напора на тълпата, децата са премазани и задушени.

Всяка година на мястото на бившата дискотека се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят за загиналите Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

И тъй като нравите, морала и корупцията в Русия и България си приличат подобна трагедия с по-големи и ужасяващи мащаби се разигра тези дни …

Днес в цяла Русия знамената са спуснати наполовина, а културните учреждения и медиите отмениха развлекателните мероприятия и предавания.

Президентът Владимир Путин вчера подписа указ за обявяването на траур за десетките жертви на пожара в търговския център в Кемерово.

Митинги в памет на жертвите имаше вчера в множество руски градове, сред които столицата Москва, Санкт Петербург, Владивосток, Волгоград, Новоросийск, Ростов на Дон.

До момента официално е потвърдена смъртта на 64 души, около две трети от които деца. Броят на безследно изчезналите още не е ясен, но вървят слухове, че властите крият истината за загиналите.

В самото Кемерово над 1500 души се събраха пред областната администрация, за да искат оставки на отговорните за трагедията. Заместник-губернаторът на Кемеровска област падна на колене пред хората и поиска прошка „от тези, които са попаднали в тази сложна ситуация“.

Президентът Путин отиде вчера в Кемерово и обяви, че причина за инцидента са престъпната небрежност и безотговорност.

Съдът удължи задържането под стража на управителя на центъра Надежда Судденок, предаде БНР. Очаква се днес съдът на гледа мярката за неотклонение на техническия директор на компанията собственик на сградата. Още трима души остават в ареста. Това са служител и сътрудник на фирмата, която отговаря за противопожарната сигнализация, както и охранител, който изключил сигнала за тревога след започването на пожара.

Задържани са петима души, включително арендаторът на помещението, в което по предварителни данни е пламнал пожарът, директорът на управляващата компания, обслужваща търговския център, и служител на частната охранителна фирма, който изключил алармената система за пожар. Утре властите започват проверка на частните охранителни компании във всички търговски центрове в Русия и други обекти, посещавани от много хора.
Мдаа … България и Русия си приличат – корупция, престъпна небрежност, непукизъм към стандартите за безопасност и стойността на човешкия живот …

Мир на душите на загиналите  ! Жалко за толкова деца …

Свободен автор – Философът